Societat

Girona planteja un “nou model” de policia municipal

L’alcaldessa, Marta Madrenas, veu en les jubilacions anticipades d’efectius “una oportunitat” per reorganitzar el cos

La proximitat i la mediació de conflictes prenen protagonisme

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, veu en les jubilacions anticipades d’efectius de la Policia Municipal “una oportunitat”. “És un bon moment per implantar un nou model de policia a la ciutat”, va assegurar ahir la màxima responsable del govern durant la Diada de la Policia Municipal, que es va celebrar al centre cultural La Mercè. “No puc amagar que per a nosaltres aquests són uns moments difícils, perquè estarem uns mesos amb menys recursos per destinar a la ciutadania”, va lamentar Madrenas, que es va refermar en la idea de “fer de la necessitat virtut”. Unes paraules que també van ser compartides pel cap de la Policia Municipal, l’inspector Joan Jou: “Estem obligats a reorganitzar-nos i adaptar-nos al model de ciutat que se’ns reclama”. En aquest sentit, Jou dona pistes de com ha de ser aquest model de policia: “La proximitat pren protagonisme al policia proactiu, que s’interessa, que té voluntat de presència, més visible i amb compromís”. “Una policia orientada a la mediació de conflictes i que doni resposta als problemes del dia a dia”, concreta.

Canvi accelerat

Aquest canvi s’haurà de fer “més de pressa del que segurament hauríem previst”, va assenyalar l’alcaldessa. “Tenim un repte molt important al davant, perquè de la manera com resolguem aquest any que tenim al davant en dependrà en bona part la línia de futur del cos”, afirma Madrenas, que agafa la responsabilitat “de fer d’aquesta transició un èxit”.

“Es tracta d’una transició que ens porta a una nova oportunitat que poques vegades se’ns donarà: l’ocasió d’una organització com aquesta amb tantes possibilitats de promoció tant verticals com horitzontals”, reconeix l’inspector Joan Jou. La incorporació de més de 25 agents i comandaments entre substitucions i augment de plantilla, “forçosament ens obliga a utilitzar-los per plantejar-nos canvis en la manera de treballar i de gestionar”, diu. “El canvi podria haver estat més lent i generacional, però cal fer-lo en un període més curt”, lamenta.

Pel govern municipal de Girona el més important ara mateix és suplir les vacants com més ràpidament millor. “Us vull agrair per avançat els canvis que haureu d’assumir en aquests mesos, perquè la reorganització de recursos us afecta a molts de vosaltres”, es dirigia Madrenas als efectius policials aplegats al centre cultural La Mercè. “Hem prioritzat els serveis de carrer, de patrullatge i de contacte amb la ciutadania, perquè creiem que això és el més efectiu i el que més demana la gent”, afirma l’alcaldessa, que reconeix que “aquest trasbals no és fàcil de gestionar en un àmbit intern”.

LA FRASE

Són uns moments difícils, estarem uns mesos amb menys recursos per destinar a la ciutadania
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

Premi a la tasca de mediació

La Policia Municipal de Girona va rebre dilluns el premi ADR i Mediació a la millor pràctica en mediació i altres mitjans de resolució de conflictes impulsada per l’administració local de Catalunya. Concretament, el guardó reconeix la bona feina feta per la policia gironina amb el projecte Facilitadors 3.0. La iniciativa Facilitadors 3.0 va néixer el 2016 amb l’objectiu de detectar els conflictes, sobretot en l’àmbit del ciberassetjament, a les escoles i els instituts de Girona. En el marc del projecte, des de la Policia Municipal es formen diversos alumnes de cada centre perquè siguin referents en el seu institut o escola per a la resta de l’alumnat a l’hora de denunciar casos de ciberassetjament o d’assetjament. Aquests alumnes referents, o facilitadors, comuniquen després a la policia els casos que els arriben. El premi el va recollir la sotsinspectora, Irene Alcaide, coordinadora del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia