Societat

societat

França i Espanya tomben el pla d’interconnexió de gas Midcat

Els reguladors energètics i de la competència de França i Espanya van tombar ahir el projecte d’interconnexió de gas Midcat perquè consideren que “fracassa a l’hora de complir les necessitats de mercat i manca de maduresa suficient”. En la seva decisió respecte a la petició d’inversió d’Enagás i Teréga, els reguladors constaten que el mercat no ha mostrat “interès comercial” per aquesta proposta d’interconnexió i que els costos prevists són “alts en comparació dels estàndards europeus”. A més, asseguren que “els preus del gas per als consumidors ibèrics serien menys competitius”. “L’anàlisi cost-benefici del projecte no mostra clarament que els seus beneficis superen els seus costos en els escenaris més creïbles”, diu l’informe conjunt.

L’interconnector Midi-Catalunya, més conegut com a MidCat, és un projecte d’interconnexió gasística entre els estats espanyol i francès –227 quilòmetres a través de Catalunya, d’Hostalric a Barbairan passant per Figueres i el Pertús– impulsat per l’empresa espanyola Enagás i la francesa Teréga i valorat en més de 3.000 milions d’euros. Enagás esperava la decisió dels reguladors per tirar endavant el projecte. La Comissió de Regulació de l’Energia francesa (CRE) i la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) els tanca la porta. En l’informe, critiquen que els promotorsno han presentat un projecte que ofereixi “una capacitat d’interconnexió ferma” de les xarxes del gas entre l’Estat espanyol i l’Estat francès. A més, asseguren que la xarxa actual no està “totalment saturada” com defensaven els operadors. Les autoritats estatals reguladores de tots dos estats coincideixen a assenyalar que les companyies del gas han “sobreestimat els beneficis del projecte” i que el cost del projecte “és alt”. Per això, recomanen als impulsors del MidCAT que el reconsiderin.

La plataforma ciutadana en resposta al Midcat va qualificar de “victòria” que els reguladors hagin tombat el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia