Educació

Les extraescolars, part de l’educació integral del nen

Jaume Bofill, els Moviments de Renovació Pedagògica i la Diputació de Barcelona s’alien per promoure l’educació a temps complet

S’uneixen per a la igualtat d’oportunitats dels alumnes

El curs escolar té 175 dies, menys de la meitat de l’any, una quarta part del qual és de vacances. Del temps escolar, el 35% del temps, a més, és no lectiu (menjadors, patis). Aquestes dades, revelades ahir per l’Aliança Educació 360, que promouen la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRP) i la Diputació de Barcelona, demostren que el temps lectiu no ho és tot en l’educació dels infants i els joves. De fet, a Catalunya hi ha una àmplia oferta d’activitats extraescolars, de lleure, musicals, esportives... que els impulsors del projecte pretenen integrar amb les estrictament acadèmiques per promoure l’“educació a temps complet” de tothom sense deixar-ne ningú al marge.

La iniciativa “sorgeix de superar la jornada compactada que fan un 82% dels instituts, que comporta moltes desigualtats en l’aprenentatge”, va dir Pilar Gargallo, de la FMRP, durant la presentació de l’Aliança Educació 360, a Barcelona. El projecte –segons va explicar Gargallo– “s’emmiralla en el model de temps complet” d’alguns països d’Europa i en projectes com els plans d’entorn i els patis oberts, que ja s’han dut a terme a Catalunya i que han quedat tocats per “les retallades” dels últims anys.

La idea és sumar, a la cada cop més estesa consciència sobre la necessitat d’educar-se al llarg de tota la vida, la de potenciar l’“amplitud” de l’aprenentatge. “Actualment hi ha una gran constel·lació dispersa” d’oportunitats educatives. Es tracta de “connectar-la” i adonar-se que “el currículum és molt més ampli que el temari escolar o les competències bàsiques”, remarca Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill. Per Carles Barba, director de l’Aliança Educació 360, tot plegat obliga a un “canvi de marc mental quan parlem d’educació”.

El programa, dotat amb un pressupost inicial de més de 2 milions d’euros, tindrà una durada de tres anys, durant els quals, en un primer moment, s’analitzarà l’actual oferta d’activitats de tot tipus amb caràcter educatiu i es buscarà la manera de coordinar ajuntaments, AMPA, escoles i entitats per oferir tot aquest ventall de manera coherent als nens i joves. La intenció és que aquesta xarxa pilot, que de moment només funcionarà en territoris de la Diputació de Barcelona, més endavant es pugui estendre a tot Catalunya i s’integri en el sistema públic d’educació.

Per començar, el programa s’ha posat en marxa en onze territoris: els municipis de Castellbell i el Vilar i Manresa, Granollers, Manlleu, el Prat de Llobregat, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Salt i a les comarques del Lluçanès i del Moianès.

LA XIFRA

700.000
alumnes
estaran afectats pel programa de l’Aliança Educació 360 en la primera fase. La intenció és estendre el pla.

Tutors i municipis “proactius”

L’educació ha agafat un protagonisme notable en la societat els darrers anys gràcies a factors com les proves PISA i la febre per la innovació educativa, però molts estudis adverteixen que en la formació dels menors sovint hi influeixen, molt més que l’escola, la família, el barri i les activitats que els nens i joves fan fora de l’horari escolar. Valors i habilitats com ara el lideratge, el treball en equip i l’empatia moltes vegades s’aprenen al cau, a l’equip de bàsquet o a la coral més que no pas a l’escola, segons van explicar ahir els impulsors de l’Aliança Educació 360. El problema és que no tothom té accés a l’ampli ventall d’oferta educativa no reglada. Molts cops per una qüestió econòmica i molts altres cops, per una de cultural. Per compensar-ho –explica Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill–, agents com “l’escola i el municipi hauran de ser proactius”. És a dir, anar a buscar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona