Iniciació a la política a Polinyà

Els alumnes de 5è i 6è de primària fan servir tots els mecanismes electorals per constituir el consell dels infants municipal

No és cap secret que la societat tendeix a allunyar-se de les rutines polítiques, i que un dels riscos és que, a la llarga, aquest divorci tàcit acabi fent-se més gran per desconeixement. A Polinyà han portat a terme una iniciativa que farà que els més joves puguin conèixer tots els detalls que caracteritzen un procés electoral, des de la campanya fins al recompte de vots. Tot, gràcies al fet que ho hauran viscut en primera persona.

L'Ajuntament, seguint l'experiència d'altres municipis com ara Sitges –amb el qual ha compartit experiències–, ha escollit aquesta setmana els membres del nou consell d'infants municipal amb un procés electoral que no té res a envejar al que marca el destí del Parlament o el del consistori. Després que alumnes de cinquè i sisè de primària poguessin decidir ser candidats o no, van disposar d'uns dies per fer la campanya, crear els cartells electorals i fins i tot encapçalar discursos i debats.

Dilluns va ser el dia de les eleccions, i durant la jornada tampoc no va faltar res per garantir la màxima transparència: designació d'un president de taula i d'un vocal, control exhaustiu del cens, utilització de les mateixes urnes que en els comicis reservats als més grans de divuit anys i recompte immediat. Tot plegat, per elegir dotze dels catorze membres –els altres dos sortiran de la secció de l'Associació Excursionista de Polinyà El Grup– que integraran el primer consell dels infants del poble.

La circumscripció la formaven cadascuna de les tres classes de cinquè i les tres de sisè que hi ha entre els dos CEIP de Polinyà, el Pere Calders i el Roser Capdevila, que en tots els casos van escollir un nen i una nena, fos quin fos el percentatge de gènere dels candidats presentats. Abraham Tusell, tutor de 5è B, és un dels mestres que han pogut treballar la iniciativa, i només ha trobat a faltar «una mica més de temps perquè tot quedés millor». Per aquest motiu, un dels suggeriments que s'han fet arribar al consistori és que les eleccions siguin a final de curs. El consell dels infants el presidirà l'alcaldessa, Pepita Pedraza, i també hi participaran un conseller delegat i dos tècnics, que vetllaran perquè els nens i nenes sàpiguen quines són les seves competències. En aquest sentit, i com a nota curiosa, s'ha de destacar que un dels alumnes va prometre en els cartells «un McDonald's per al poble».

El primer dels consells sectorials

El pla de participació ciutadana que té aprovat l'Ajuntament de Polinyà inclou la creació de diversos consells sectorials. El primer que es constituirà, després del procés electoral que s'ha fet a principi d'aquesta setmana, és el consell dels infants, i ja està en procés de naixement un consell del medi ambient. Els membres d'aquest últim sortiran d'un sorteig aleatori que ja s'ha fet i que inclou tots els sectors d'edat. Tot i això, l'ingrés o no en el consell dependrà de la voluntat dels mateixos ciutadans que surtin elegits. Pel que fa al consell dels infants, cadascun dels membres ocuparà el càrrec durant dos anys, tot i que els processos electorals seran anuals en haver-se de canviar periòdicament els alumnes de sisè de primària. La seva activitat consistirà en un total de cinc reunions cada any que derivaran en una reunió amb tots els membres del ple per exposar-los les seves idees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.