Educació

A l'estiu, la UdL fa territori

El ventall formatiu s'ha anat ampliant en cada edició

Els cursos no presencials experimenten un auge anual i han exhaurit la matriculació

La UdL d'Estiu diversifica l'oferta temàtica a la demarcació

El dia 6 de juliol va arrencar el gros dels cursos que la Universitat de Lleida ha programat per aquest estiu. Aquest any, la 23a edició consecutiva disposa ja de més de 760 alumnes matriculats, encara que aquesta xifra pot variar, ja que s'accepten matrícules fins al 20 de juliol, dia en què comencen els darrers cursos. Tenint en compte que l'any passat el total d'alumnes matriculats va ser de 693, la xifra d'inici ja representa un augment significatiu respecte a l'any 2014.

Fins al 28 de juliol s'hauran impartit una cinquantena de cursos que, segons Joan Sagués, coordinador de la UdL d'estiu, tenen una durada màxima d'una setmana, excepte els dedicats a les llengües, que abracen tot el mes de juliol. Els cursos virtuals, en total 7, cada cop comptem amb més demanda i la majoria s'han tancat amb el número màxim d'alumnes.

La temàtica dels cursos és molt variada, des de Personal Branding, Apicultura, violència de gènere, medicina hidrotermal, eines pel benestar i la felicitat, indústria de l'oli, fins a fer una presentació d'èxit. “Intentem sempre que l'oferta dels cursos pugui interessar un públic el més ampli possible, sense que hagi de tenir, necessàriament, una formació específica”, puntualitza Sagués.

El preu de les matrícules és en funció de les hores. Si no s'és alumne de la UdL, un curs de 20 hores val uns 30 euros, i un de 30 h costa 135 euros, aproximadament.

Sagués destaca que hi ha formacions que es repeteixen cada any, com en el cas de la fotografia, però que canvia de professor, per la qual cosa “el plantejament divers i la innovació estan garantits”. Aquest any, per exemple, la fotografia està orientada a la natura i el coordinador és l'Albert Masó, un fotògraf de prestigi amb una clara vessant naturalista.

Pel que fa als cursos impartits per primer cop, destaca El joc d'escriure. Iniciació a l'escriptura literària, organitzat conjuntament amb l'Escola d'Escriptura de Ponent. Els 30 matriculats són, curiosament, persones de fora de la Universitat.

Pel que fa a la presència al territori, la capital històrica de la Universitat d'Estiu ha estat la Seu d'Urgell, que durant un gran nombre d'edicions ha acollit la majoria dels cursos formatius. A mesura que la Universitat d'Estiu adquiria maduresa i implantació, les diferents activitats s'han anat dinamitzant pel territori: les Borges, Tremp, Àger, Arbeca, Agramunt i Vielha. Aquest darrer ha estat posposat per problemes organitzatius. Els cursos d'Os de Balaguer i Balaguer –destinats a estudis de l'Edat Mitjana– els coordina Flocel Sabaté, professor d'història medieval de la UdL, i aquest any s'han aixoplugat també en la d'estiu. Aquests cursos, però, tenen una autonomia pròpia. Cal destacar també els 8 cursos destinats a a idiomes, que s'imparteixen a Lleida. En formen part quatre cursos d'anglès, corresponents a quatre nivells diferents, 1 curs de francès, un d'italià, 1 d'alemany i 1 curs d'iniciació al xinès. A excepció d'aquest darrer, que ocupa la segona quinzena de juliol, la resta comencen l'1 de juliol i acaben el 28.

L'objectiu d'aquest tipus de formació pot tenir orígens diversos: des de l'estudiant que necessita els crèdits per completar el currículum, passant pel que vol ampliar el seu grau de formació de manera voluntària, fins a l'alumne no vinculat a la UdL que té unes inquietuds formatives i veu en els cursos una ocasió per satisfer-les, tinguin a veure amb la seua professió o no.

“A diferència d'altres universitats”, explica Sagués, “la UdL d'estiu no té com a objectiu principal portar primeres figures en les diferents disciplines, sinó que el que volem és oferir la possibilitat de fer cursos de formació en llocs diversos del territori”. D'aquesta manera, la universitat s'atansa a altres comarques de la demarcació, fent més viable als seus habitants la possibilitat de rebre formació intensiva de qualitat per tal de millorar i ampliar els seus coneixement en una determinada matèria.

Aquesta dinamització territorial, que a mesura que s'acompleixen les successives edicions es va fent més palesa, ajuda a reequilibrar la baixa densitat demogràfica de la demarcació i la seua oferta formativa.

LA XIFRA

760
matriculacions
és la xifra aproximada per aquest any, malgrat que durant l'estiu pot haver-hi variacions.

Cursos per aquest juliol

15-17

Museus i Patrimoni

20-24

L'Artista medieval II

22-24

Passió per Bach

20-22

Violència de gènere

21-23

La Unió Europea

20-22

Escola-Família

20-24

Neuropicologia

20-22

Avaluació de ELE


20-24

Races animals

22-24

Medicina hidrotermal

20-24

Benestar i felicitat

20-24

Prevenció de riscos

15-28

Iniciació al xinès



- En tots aquests cursos és possible matricular-se fins al mateix dia d'inici.

Dos cursos per a majors de cinquanta anys

El curs que s'impartirà a la Seu d'Urgell del 22 al 24 de juliol, coordinat per Màrius Bernadó i que porta per títol ‘Passió per Bach. Una aproximació humana i musical', juntament amb el que tindrà lloc a Tremp, a càrrec de Josep Mallol, del 13 al 15 de juliol anomenat ‘L'univers més llunyà i més proper: cosmologia i paleontologia', tenen la particularitat d'estar orientats a un alumnat de més de 50 anys. Com explica Joan Sagués, “és un públic que tenim a la Universitat i que funciona molt bé”. La UdL ofereix el grau sènior, que és una carrera amb un èxit acadèmic remarcable. A més, la UdL ofereix les Aules Universitàries per a la Gent Gran, un concepte diferent de l'anterior, en el qual els alumnes assisteixen dos cops a la setmana a les conferències i xerrades en qualitat d'oients. Com puntualitza el coordinador, “ha estat pensant en aquest públic, sobretot el de les aules, que és agraït i sol treure molt de profit de la formació, que fem aquests cursos, tot i que tenir més de 50 anys no sigui un requisit obligatori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt