Educació

Els doctorands bloquegen l’inici del curs universitari

El col·lectiu reclama les millores salarials i l’extensió dels contractes a quatre anys que marca la llei

Torra es compromet a atendre les reivindicacions de millores dels contractes predoctorals

Un centenar de doctorands van bloquejar ahir l’inici de l’acte inaugural del curs universitari a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) fins que van arrencar del president de la Generalitat, Quim Torra, el compromís d’una reunió per atendre les reivindicacions de millora dels contractes predoctorals. Torra va clausurar un acte que havia de començar a les dotze del migdia, però que es va endarrerir una hora perquè el col·lectiu Doctorands en Lluita va barrar el pas a l’auditori fins que Torra es va avenir a escoltar les seves demandes.

Els doctorands estan en peu de guerra des de finals del curs passat perquè reclamen l’aplicació de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat pel govern espanyol el març passat i que, segons denuncien, les universitats es resisteixen a aplicar. Laura Borrel i Alejandro Ramos, dos dels doctorands, van desgranar amb la lectura d’un manifest les principals reivindicacions: que el salari mínim dels contractes predoctorals augmenti dels 16.000 euros bruts anuals actuals a 16.127 euros el primer i segon any, 17.279 el tercer any i 21.599 el quart; que el contracte es prorrogui automàticament a quatre anys, i que la càrrega docent dels doctorands, que volen que sigui voluntària, no superi les 180 hores durant tot el contracte, amb un màxim de 60 hores anuals. Són les millores que recull l’EPIF, i “ens sembla una presa de pèl que les universitats es neguin a aplicar el que diu la llei”, afirma Ramos. En les reunions que les assemblees de treballadors han mantingut amb les universitats s’han trobat amb al·legacions de caràcter econòmic –les universitats fa anys que denuncien un finançament inferior al necessari– per no aplicar un increment salarial i no estendre els contractes més enllà de tres anys. “Ningú acaba la tesi en tres anys, i molts treballem el quart any sense contracte”, alerten els doctorands, que lamenten també jornades maratonianes.

La Generalitat no ha participat en les negociacions entre els doctorands i les universitats, i aquests reclamen que assumeixi la seva responsabilitat. “Tenim clar que la universitat està infrafinançada, i l’arrel d’això, més que la conjuntura econòmica, és el model que pretén mercantilitzar-la. Per això volem que els responsables d’aquestes polítiques ens escoltin i resolguin aquesta situació d’emergència”, va dir Ramos. Els doctorands han convocat una vaga per al dia 19 a la Universitat de Barcelona que estendran a altres centres.

A l’acte inaugural Torra es va comprometre a millorar el sistema de finançament de les universitats i a fer un “esforç molt més intens” en els comptes del 2020 –va reconèixer que li agradaria poder anunciar el nou pressupost– per dotar les universitats de l’estabilitat pressupostària necessària. Va reconèixer l’esforç del sistema universitari durant els darrers anys i es va comprometre a atendre les reclamacions dels estudiants de doctorat.

El rector de la UPF, Jaume Casals, va reclamar al seu torn un marc normatiu més “senzill” que permeti una gestió de les universitats més àgil i més autonomia per a aquestes, i va demanar que s’inverteixin més recursos per fer que Catalunya pugui ser “un gran país en ciència i cultura”. L’enginyera en telecomunicacions i doctora en intel·ligència artificial per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts Nuria Oliver Ramírez va pronunciar la lliçó inaugural.

LA XIFRA

16.000
euros
bruts anuals cobra ara el personal investigador en formació, per sota del que estableix el nou estatut.

LA FRASE

Ens sembla greu i una presa de pèl que les universitats es neguin a aplicar el que diu la llei
Alejandro Ramos
Membre de doctorands en lluita

Suport sindical a les reclamacions

Rosa M. Bravo

Les reivindicacions de millores laborals del personal investigador en formació van rebre ahir el suport de diversos sindicats, que van reclamar al seu torn una sèrie de millores a les universitats. A banda de la cobertura que dona CGT a les protestes dels doctorands, CCOO, Front d’Estudiants, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i I-CSC van exigir accions per aturar la precarització de la universitat.

Teresa Torres, membre de CCOO i del personal docent i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, va exigir a la Generalitat i als equips rectorals un pla de millora del finançament i de les condicions laborals amb mesures i terminis concrets. Va alertar d’una “inacceptable” reducció del finançament arran de la crisi, una pèrdua d’autonomia, una degradació de les plantilles i un empitjorament en l’accés a la universitat,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia