Societat

Societat

Reivindicant un heroi oblidat

La XII Festa dels Setges de Girona es tanca amb una recreació que té com a clímax com Joan Clarós, cap dels Miquelets de Figueres, va ferir de mort el general Jouber

Joan Pau Clarós i Presas (1749 -1827), que ja havia destacat durant la Guerra Gran contra França entre 1793 i 1795, va ser un maldecap constant per a l’invasor durant la Guerra del Francès tant a l’Empordà –on va evitar l’entrada de nombrosos combois que venien de França– com en els setges de Girona. Al capdavant dels Miquelets de Figueres i de diferents sometents va obligar a aixecar el segon setge sobre Girona i durant el tercer setge va ferir mortalment el general Jouber. Així ho explica l’associació Girona 1809-Amics de la Girona Napoleònica, que va decidir dedicar a aquest “heroi català poc conegut” la XII Festa dels Setges de Girona, que es va cloure ahir al migdia amb una recreació de gairebé una hora de batalla amb armes lleugeres al parc de les Ribes del Ter, que va tenir com a clímax com Clarós va ferir de mort en un duel a espasa el general Jouber –tot i que l’speaker, en un lapsus, va atribuir-ho al general Álvarez de Castro– el 3 de setembre del 1809, setze dies abans dels fets del Gran Dia de Girona. En concret, des de l’Associació Girona 1809 expliquen que segons Dalmau Carles Pla –una història que no està contrastada pel bàndol francès–, Joan Clarós, que era molt bon espadatxí, va ferir de mort en una batalla que hi va haver justament a Fontajau –una mica més amunt d’on es feia ahir la recreació– el general Jouber, que va morir a França una setmana més tard a causa de les ferides rebudes.

La recreació de la batalla al parc de les Ribes del Ter, seguida per alguns centenars de persones a banda i banda del parc, va posar punt final ahir al migdia a dos dies en què la ciutat ha reviscut un any més els setges napoleònics que va patir Girona a principis del segle XIX. Al final l’organització ja va emplaçar el públic –sobretot famílies amb nens– a l’any que ve, confirmant la intenció que hi hagi una tretzena edició.

La recreació va arrencar a les 12 del migdia amb l’arribada d’una columna de l’exèrcit francès, amb presoners, per la banda oest del parc en direcció al campament napoleònic que s’havia instal·lat durant tot el cap de setmana en el parc a la zona més propera al pont de vianants cap a la Devesa. La columna va ser interceptada per un escamot de tropes defensores gironines i a partir d’aquí va començar una batalla amb diferents fronts, en què de mica en mica, els defensors de la ciutat van anar-se acostant al campament fins arribar-hi. Per tal de donar més vistositat a la batalla i no deixar els enfrontaments amb pocs efectius de seguida –aquest any van participar en la festa 270 recreadors, més del doble que en edicions anteriors– les baixes van trigar a produir-se, cosa que va fer que entre el públic algú comentés: “Ningú no mor aquí?” En el tram final, però, sí que les baixes ja van ser nombroses, amb la de Jouber a mans de Clarós com a punt culminant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia