Educació

Les escoles municipals de música de Barcelona impartiran dansa i teatre

S’obriran dos nous centres i els docents faran formació en escoles de primària d’entorns desafavorits

Canvi cap a un accés més flexible i un ensenyament grupal

Les escoles municipals de música de Barcelona canviaran de model i incorporaran les arts escèniques –dansa i teatre– a la seva oferta. A més, s’ampliaran les places amb la construcció de dues noves escoles –a Sant Martí i Sants-Montjuïc–, que s’afegiran a les cinc ja existents, es flexibilitzarà l’accés i s’ampliarà l’ensenyament més enllà dels centres, ja que els docents impartiran classes en algunes escoles de primària d’entorns més desafavorits per arribar a alumnes que normalment no s’inscriuen a les escoles de música.

Aquest és el nou model d’Escola Municipal de Música i de les Arts (EMMA), que ahir van presentar el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i la comissionada d’Educació, Maria Truñó. Van destacar que l’objectiu és “reforçar molt més la relació entre educació i cultura” i democratitzar aquesta segona “en una ciutat on els districtes postals marquen una diferència en l’accés a la cultura”. El canvi de model coincideix amb el nou concurs de les tres escoles de gestió indirecta –Can Fargues, Can Ponsic i Nou Barris–, que hauran d’iniciar el curs vinent la transició cap al nou model. Les dues de gestió directa –les de l’Eixample i Sant Andreu– ho faran el curs següent. Per al curs 2023/24 es preveu que les set escoles ofereixin unes 4.000 places –ara hi ha 2.518 alumnes matriculats– i que l’ensenyament ofereixi tres modalitats: un enfocament multidisciplinari adreçat a nens d’entre quatre i vuit anys d’una hora a la setmana en grup; pràctica instrumental en grup a partir dels vuit anys i estudis de formació avançada. Es vol flexibilitzar l’edat d’entrada, es vol apostar més per l’ensenyament en grup i que la progressió no impliqui necessàriament estudiar més hores.

Pel que fa al treball fora del centre, es designarà un centre educatiu per a cada escola. S’oferirà educació artística a quart, cinquè i sisè dins de l’horari lectiu de manera coordinada amb el docent especialista en música de l’escola. S’espera que una part d’aquest alumnat es matriculi més endavant a les EMMA

Inspiració de referents propers

Rosa M. Bravo

El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, va declarar ahir: “Ens agradaria assemblar-nos als països nòrdics, on des d’una edat molt inicial es barregen educació i cultura.” Però va citar altres models més propers d’escoles municipals de música que han integrat les arts i s’han obert a l’entorn. La del Prat ha introduït l’aprenentatge d’instruments orquestrals en escoles de primària. La de l’Hospitalet coopera amb les escoles de primària des del 2005. Subirats va posar també com a exemple les de Mataró i Santa Perpètua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia