Salut

Vergés afirma que el nou sistema de recompte de morts per Covid-19 és una aproximació “més real”

La consellera de Salut defensa el nou model davant les crítiques del govern espanyol

Subratlla que els casos computats com a “sospitosos” han estat diagnosticats pels facultatius

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat aquest dijous el nou model per comptar les dades de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) a Catalunya, i que eleva la xifra de defuncions, després de les crítiques per part del govern espanyol.

El nou sistema de recompte, que incorpora les dades proporcionades per les empreses de serveis funeraris, ha fet visible per primer cop la xifra de persones que han mort a casa per Covid-19 o símptomes compatibles amb la malaltia, que s’apropa al mig miler.

A la pregunta de si amb aquest mètode hi podria haver una sobreestimació de les morts per Covid-19, Vergés ha respost que el nou sistema “ens aproxima molt més a la realitat que les dades que teníem fins ara”. “Ens sembla una aproximació real que s’ha d’explicar i poder donar a la ciutadania”, ha afirmat la consellera en una roda de premsa aquesta tarda.

Pel que fa al motiu pel qual aquestes víctimes no havien estat traslladades a un centre sanitari, Vergés ha assenyalat que “ningú diu que una mort fora del domicili hagi de ser millor”. “No entenc com podem trobar una explicació a això. Les persones es moren on de vegades toca, es decideix o és inevitable que sigui així”, ha afegit.

Des d’aquest dimecres, el departament de Salut fa el recompte de les defuncions amb la informació diària que faciliten les funeràries, sumant les persones que han mort en centres sanitaris, en residències, en centres sociosanitaris o als seus domicilis per Covid-19 o símptomes compatibles.

Fins ara es donaven les dades oficials de les persones que havien mort a causa del virus als hospitals i, de manera segregada, els de les residències. El nou model, implantat dimecres, ha tret a la llum 456 víctimes des de l’inici de la pandèmia que eleven el total de defuncions a 7.097.

Casos “sospitosos”

Un altre canvi és que a partir d’ara s’ofereix el nombre de casos possibles d’infecció de coronavirus, segons la sospita clínica comunicada per qualsevol professional facultatiu. Fins ara només es reportaven els casos positius amb proves o tests. El nombre de casos positius confirmats aquest dimecres va ser de 39.375, a més dels 55.457 casos possibles. En total, 94.832 entre positius i sospitosos.

Vergés ha subratllat que els casos computats com a “sospitosos” no ho són per mera sospita sinó perquè així ho ha diagnosticat un facultatiu d’acord amb consideracions com la simptomatologia, tot i que no hi hagi el resultat d’una prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia