Infraestructures i serveis

El govern destina 4,5 milions a retirar l’amiant de Badia

L’actuació beneficiarà 200 habitatges i es completarà abans del 2025

El municipi del Vallès és un dels més afectats del país per la concentració del fibrociment, que esdevé tòxic al degradar-se

El govern destinarà 4,5 milions d’euros a retirar l’amiant de 200 habitatges de Badia del Vallès fins al 2025. Ho va anunciar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una visita al municipi del Vallès Occidental acompanyat de l’alcaldessa Eva Menor i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. Els recursos es canalitzaran a través d’una subvenció a l’Ajuntament, que ara haurà d’engegar els processos de licitació, amb la finalitat de tenir “una Badia lliure d’amiant”, va explicar Menor.

Aragonès va qualificar l’actuació “d’excepcional” pel fet que Badia és el municipi del país amb més concentració d’amiant en habitatges. Per la seva banda, l’alcaldessa, Eva Menor, va subratllar “la valentia” de Badia en fer visible “la pandèmia invisibilitzada de l’amiant” tot i els riscos d’estigmatitzar “encara més” la ciutat.

Badia del Vallès és la ciutat de l’Estat amb més amiant, es calcula n’hi ha una tona per cada habitant. Tots els edificis de la població estan afectats i, en molts casos, les plaques d’uralita estan trencades, que és quan l’amiant és més tòxic i perillós.

Lluita veïnal

Per això, l’Ajuntament i una comissió de veïns van decidir fer un estudi per identificar-lo i començar a retirar l’amiant dels edificis de la població. És dels pocs municipis que ja té confeccionat un mapa que localitza aquest cancerigen ambiental. La seva retirada també serà complexa ja que el fibrociment requereix d’un tractament específic que es porta a terme a l’abocador de Castellolí. El juliol passat, Aragonès va visitar la ciutat i es va comprometre a afrontar la problemàtica de l’amiant amb celeritat. Des de llavors, equips tècnics de l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i de l’Ajuntament han treballat per trobar una ràpida solució.

Paral·lelament, s’han mantingut contactes amb la Comissió de l’Amiant, formada per l’Associació de Veïns i l’Ajuntament que van rebre ahir la inversió “amb alegria” després d’anys de lluita social. El municipi es va crear als anys 70 per donar resposta a la forta onada migratòria procedent d’altres punts de l’Estat, i entre els materials utilitzats hi abundava el fibrociment, barat i ràpid. La seva vida útil és d’uns quaranta anys, moment en què es comença a degradar i emetre fibres a l’ambient, que en inhalar-les provoquen malalties respiratòries. Les façanes són les parts més evidents d’aquest deteriorament, amb elements trencats i malmesos pel pas del temps. Fa vint anys que està prohibit el seu ús per a la construcció. El president Aragonès va avançar que la situació de Badia, amb la concentració més alta d’amiant per habitant obligava a començar per aquest municipi però l’objectiu és acabar de retirar-lo de tot Catalunya.

LA FRASE

El nostre compromís és fer de Catalunya un país lliure d’amiant, i comencem per Badia
Pere Aragonès
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia