Ciència

recerca científica

Els radiòlegs explicaran el seu treball sobre Pere II

L'equip del Pius Hospital ha estat pioner en l'ús del diagnòstic per la imatge d'un esquelet dins un sepulcre

L'equip de radiòlegs del Pius Hospital de Valls, pioner en el diagnòstic per la imatge d'un esquelet humà dins un sepulcre, ha convidat els professionals d'aquesta especialitat mèdica a participar en la jornada Radiologia i història, que tindrà lloc demà al monestir de Santes Creus. En aquest recinte els facultatius d'aquest centre hospitalari vallenc van invertir quatre hores a fer cinc radiografies decisives per a l'estudi de l'esquelet del rei Pere II de Catalunya-Aragó, comte de Barcelona, mort l'any 1285 a Vilafranca del Penedès i enterrat a Santes Creus en una banyera de pòrfir.

“Vam haver d'enginyar una manera d'introduir la càmera de raigs X en el sarcòfag, folrant-la amb un material de plàstic anomenat Melinex, per no ratllar-la”, explicava ahir als mitjans informatius Maite Fonoll, cap del servei de diagnòstic per la imatge del Pius Hospital, que demà (11.30 h) oferirà la conferència Radiologia d'un rei.

Els facultatius van acordar aplicar una dosi de radiació lleugerament inferior a la que habitualment utilitzen en éssers vius i el resultat de les imatges els va sorprendre: “Vam descobrir un esquelet sencer, molt ben conservat, sense cap lesió òssia i al qual només li faltava un queixal, i això ens va permetre deduir que era una persona ben alimentada i de gran fortalesa física”, explicava Maite Fonoll, molt contenta amb la qualitat de les imatges que van obtenir perquè va permetre als radiòlegs s fer un diagnòstic de tot allò que es pot valorar a través dels ossos. “La densitat òssia del monarca era excepcional, sense fractures ni artrosi”, detallava la radiòloga, que reconeixia que, fins i tot, podia semblar l'esquelet d'una persona més jove de 46 anys, l'edat amb què va morir el monarca, fill de Jaume I el Conqueridor.

L'equip de facultatius del servei diagnòstic per la imatge del Pius Hospital va ser convidat a participar en l'estudi de les restes del rei Pere II l'any 2009 per la direcció territorial de Salut, que també va requerir l'equip de tomografia computada (TC) de l'hospital Joan XXIII, encarregat de detectar possibles parts toves en l'esquelet del monarca. D'aquesta manera es van localitzar petites restes de massa cerebral, pulmonar i muscular.

Les causes de la mort prematura del rei de la Corona d'Aragó no s'han pogut establir amb exactitud, però “una calcificació a la zona de les costelles ha fet pensar als investigadors que Pere el Gran hauria mort d'una tuberculosi”, recordava Maite Fonoll basant-se en el resultat de l'anàlisi, que ja va fer públic Televisió de Catalunya en un documental emès fa uns mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.