Reportatge

Igualada saluda els Reis Mags

La capital de l'Anoia rep el 6 de gener amb una mostra especialitzada en planters que inclou parades d'artesania i alimentació

Amb una llarga trajectòria, que enguany ha arribat als 116 anys, la Festa de Reis d'Igualada ha estat pionera al nostre país i declarada, el 2010, festa popular d'interès cultural. La ciutat s'adorm amb l'espectacular desfilada dels Reis Mags d'Orient i es desperta amb una proposta ben singular. Des del 1373, la capital de l'Anoia saluda el dia de Reis amb una fira especialitzada en planters.

Cada 6 de gener, més de 360 expositors troben un lloc per vendre els seus productes al llarg dels tres quilòmetres del passeig Verdaguer. Igualada es converteix així en punt de trobada per a pagesos, agricultors i gent d'arreu de la comarca. Els venedors posen a l'abast del visitant tota mena de productes, com ara planters, peces de terrissa, productes naturals, música, alimentació, roba, catifes i joguines.

La Fira de Reis és un autèntic esdeveniment comercial i social. En aquesta fira especialitzada en planters, és tradicional que els pagesos de la comarca s'abasteixin dels planters d'arbres que necessiten per a l'any. Darrerament s'ha complementat amb productes d'artesania d'aquí i de fora i amb parades que ofereixen alimentació i productes artesanals.

Un riu de gent

Durant tot el matí el passeig és un riu de gent que remena, busca i gairebé sempre troba l'últim regal, allò que les grans superfícies obliden per Reis, o aconsegueix allò que als Mags d'Orient els ha passat per alt. A més de la data en què se celebra, aquesta fira té una altra particularitat: la venda ambulant hi està permesa. Des de les 6 del matí, abans que surti el sol, els expositors comencen a muntar les seves parades, ben delimitades per sectors: primer els planters, després les d'artesania i, al final, la venda ambulant.

Si volem aprofitar la visita per fer un tomb per Igualada hi trobarem molts punts que ens faran recordar que la ciutat ha estat, i és encara, un important centre industrial, fonamentalment dedicat a l'activitat tèxtil i l'adob de les pells. Cal Boyer és l'actual seu del Museu de la Pell d'Igualada i Comarca de l'Anoia, i el barri adober està declarat patrimoni industrial de Catalunya, la zona amb més caràcter de la ciutat i l'únic paisatge industrial destinat a l'adob de la pell existent al país.

Dues rutes a peu autoguiades, amb itineraris senyalitzats en tres llengües (català, castellà i anglès), donen a conèixer l'origen i l'evolució de la ciutat i permeten al caminant conèixer de prop la Igualada industrial i els racons del món de la pell.

Un passeig per la Igualada industrial ens portarà pels principals centres de producció tèxtil (la Igualadina Cotonera, la Isabel·la...) i els edificis històrics de més rellevància i l'atractiu món dels obrers i dels amos (el Cercle Mercantil i l'Ateneu Igualadí). Viatge per la pell d'Igualada proposa una visita als principals escenaris del patrimoni industrial adober de la ciutat –el barri adober i el Rec–, com també algunes indústries modernistes de notable valor.

A banda d'Igualada, una desena de municipis més formen la conca d'Òdena: Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Òdena, Castellolí, Jorba, la Torre de Claramunt, la Pobla de Claramunt, Capellades, Carme i Orpí. Ocupen un àmbit territorial de 218 km², a la franja central de la comarca de l'Anoia. Al bell mig, com un tossal testimoni, s'aixeca el turó del castell d'Òdena (421 metres d'altura), una fortificació que marca la història d'aquesta part de l'Anoia. Des d'allà la conca se'ns obre de bat a bat i ens ofereix unes vistes espectaculars.

Al segle XV (1463), durant la guerra de Joan II, el castell d'Òdena va ser destruït i només en va quedar una torre de defensa, de construcció poligonal regular d'onze cares i d'uns 7 metres d'alçada. De fet, aquesta torre és l'únic testimoni que encara resta del recinte emmurallat.

DADES D'INTERÈS

Lloc
La fira estarà ubicada al passeig Verdaguer i la plaça de l'Ajuntament
Horari
De 10 del matí a 3
Sectors
Planters
Artesania
Venedors ambulants
Altres dades
Edició: des del 1373
Expositors: 362
Superfície total: 12.000 m²
Superfície neta: 3.000 m²
Més informació

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. L'A-2 és la via principal situada al nord que comunica Igualada en cotxe. També al nord hi ha la C-37, que comunica amb Manresa. Al sud, la C-15 comunica amb Vilafranca del Penedès.
En tren. Línia Llobregat- Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Privilegi reial

M.J.R.

La Fira de Reis prové d'un privilegi del rei Pere III el Cerimoniós. Durava sis dies, amb l'acostumat guiatge i seguretat per als anants i vinents. El guiatge i seguretat es constituïa amb una part de l'hostal de la vila, vigilant a peu la vila i les principals vies que hi conduïen. En canvi, el batlle i els consellers ho podien fer a cavall. En aquella època la fira era de planters (ceps i arbres), llavors, eines de conreu i animals, i competia directament amb la de Piera. Es tenia molt en compte la Crida de la Fira, ja que per Sant Bartomeu ja s'anunciava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.