Societat

municipal

turisme

Ràtzia a les residències per a estudiants que fan d'hotel

L'Ajuntament de Barcelona sanciona fins a 13 establiments d'aquesta categoria que allotjaven turistes de manera fraudulenta

Ara s'exposen a una multa d'entre 30.000 i 600.000 euros

Dins l'ofensiva que l'Ajuntament de Barcelona està duent a terme contra les diferents modalitats d'establiments turístics il·legals, ara ha arribat el torn de fer visible que el setge s'estreny sobre les residències d'estudiants. Fruit d'això, el consistori va anunciar ahir que “en les últimes setmanes” s'han començat a tramitar fins a 13 expedients sancionadors a establiments d'aquesta categoria que a la pràctica, però, funcionaven com a hotel o estatge per a visitants forans. La incoació dels procediments tot just està, ara mateix, en la seva fase inicial i, en funció de com es tanqui, es determinarà la suma de l'eventual multa que els podria arribar a caure, i que es mourà en una forquilla d'entre 30.000 i 600.000 euros.

Igual com passa amb altres tipus d'allotjaments furtius, com és el cas dels apartaments, aquestes residències s'acostumen a anunciar en portals especialitzats com ara hotels o similars, llogant les seves habitacions per a estades més o menys curtes, malgrat que el seu tipus de llicència només els permet allotjar estudiants. “Nosaltres, el que volem, és que s'ajustin a la normativa, ja que aquesta és igual per a tothom”, comenta la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Arribats a aquest punt, els fets seguiran una cadència ja reglada. En els pròxims dies, el consistori comunicarà a cadascun dels 13 negocis –quatre són a Ciutat Vella, un a l'Eixample, un a les Corts, dos a Sarrià-Sant Gervasi, quatre a Gràcia i un a Horta-Guinardó– “la corresponent ordre de restitució de a legalitat urbanística” o, el que és el mateix, que han de deixar de funcionar com a habitatge turístic. El següent pas serà requerir-los que declarin quins han estat els guanys que han obtingut per aquesta activitat sense permís, que determinarà la quantia total de la multa en virtut d'una infracció molt greu de l'article 89 de la llei de turisme.

Aquests, però, no són els primers centres que el govern d'Ada Colau ha posat en el focus. A l'estiu ja va incoar uns altres dos expedients contra un parell de residències de Melon District –situades als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc– que també funcionaven com a allotjaments turístics irregulars i que, en aquest cas, van poder ser descoberts gràcies a una inspecció telemàtica de la seva plana web duta a terme per la Generalitat. A hores d'ara, l'Ajuntament de Barcelona ja ha començat a donar forma a l'expedient sancionador reglat, després que un jutjat denegués la petició de l'empresa de suspendre cautelarment l'ordre de cessament de l'activitat no permesa. Responsables municipals i de Melon District tenen previst veure's en breu per tractar la situació.

LA XIFRA

709
ordres
per cessar l'activitat ha dictat l'Ajuntament des del juliol a habitatges d'ús turístic que funcionen il·legalment.

Marcatge als apartaments il·legals

En espera de l'aprovació, com a molt tard l'estiu del 2017, d'una regulació marc que ordeni l'activitat en el conjunt de Barcelona, el govern de Colau continua les inspeccions per detectar habitatges d'ús turístic il·legals. Des del juliol s'han obert 2.943 expedients arran de les revisions fetes pels equips municipals, que han comportat 709 ordres de cessament de l'activitat pel fet de no disposar de la llicència corresponent. Igualment, ja hi ha 1.327 procediments sancionadors en curs pel mateix objecte, xifra a la qual s'han de sumar 79 pisos que, arran dels requeriments de l'Ajuntament, han deixat de funcionar com a apartament irregular. Els escombrats que es fan a través d'internet per detectar tota mena d'allotjaments turístics furtius també han permès descobrir, fins ara, 44 establiments que s'anuncien com a hotels, tot i que no disposen de permís. En 30 ja s'ha començat a donar forma a les sancions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona