Societat

Sistema penitenciari

La nova presó de la Zona Franca serà per a dones i preventius

Justícia preveu que l'equipament penitenciari estigui enllestit el 2025, un fet que permetrà tancar la històrica presó de Wad-Ras

El govern destinarà 31,8 milions d'euros al nou centre obert, que ha d'estar acabat el 2021

En espera que el govern acabi de decidir de manera definitiva si és viable tancar la Model aquest any –com li va demanar el Parlament fa uns dies–, el Departament de Justícia va explicar ahir nous detalls sobre la reordenació dels centres penitenciaris de Barcelona. El més destacat és que la nova presó prevista a la Zona Franca serà per a dones. Aquesta decisió permetrà tancar la de Wad-Ras, que està tan degradada com la Model. El nou centre, que es preveu que estigui enllestit el 2025, també tindrà capacitat per als presos preventius –en espera de judici– de l'àrea del Barcelonès. Segons Justícia, són uns 300 interns i representen un 40% de tots els preventius que hi ha actualment a la Model, que són concretament 675.

El tancament de la presó de dones de Wad-Ras no està previst en el conveni que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van firmar fa un mes per fer possible el tancament de la Model, i també la reivindicada transformació de les dues illes de l'Eixample que ocupa la històrica presó. Wad-Ras està situada en un barri tan cobejat com el de la Vila Olímpica i ara caldrà veure, doncs, quin ús es donarà a l'espai un cop quedi buit. L'edifici es va construir l'any 1915 com a centre de reclusió per a menors –era un reformatori– i, des del 1983, és un centre penitenciari de dones. Cal dir, però, que no és el primer cop que es parla del seu tancament. El pla d'equipaments penitenciaris del 2004 preveia la construcció d'una nova presó de dones a Sant Llorenç d'Hortons –que havia de permetre tancar Wad-Ras i era la joia de la corona–, però al final l'equipament es va descartar.

Perspectiva de gènere

Està previst que la nova presó de la Zona Franca es comenci a construir l'any 2021 i les dones condemnades hi podran viure amb els seus fills fins que compleixin els tres anys. “Es donarà resposta a una de les assignatures pendents que té el sistema penitenciari de Catalunya, que és disposar d'un centre construït amb perspectiva de gènere”, va afirmar ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, durant la roda de premsa en què s'explicaven els acords que havia pres el govern. Amb el calendari a la mà, si finalment es decideix tancar la Model el 2017 encara passaran vuit anys fins que la nova presó estigui enllestida, de manera que caldria traslladar els treballadors i els interns a altres centres penitenciaris. Una possibilitat que no agrada als sindicats –que temen acomiadaments– ni a entitats que treballen a les presons.

El conveni signat amb l'Ajuntament, d'altra banda, preveu que Justícia faci a la Zona Franca un nou centre per a interns en règim obert; és a dir, els que ja només van a dormir a la presó. Aquest equipament permetrà tancar el centre obert d'homes de la Trinitat Vella, un pas necessari perquè aquest barri recuperi també l'espai que ocupa la presó, on està previst que el consistori construeixi 265 habitatges socials. Al nou centre, doncs, hi aniran els interns en règim obert de la Trinitat, però també els de la Model i els que hi ha a Wad-Ras.

Mundó va explicar ahir que el finançament per al nou centre obert està assegurat, ja que el govern ha aprovat invertir 31,8 milions durant els pròxims cinc anys per a la seva construcció. Segons Justícia, el projecte es podrà posar a licitació a la primavera i les obres començarien a final del 2018. Està previst que el centre obri les portes l'any 2021, moment en què s'iniciaria la construcció de la nova presó per a dones i preventius.

Si es compleix el calendari que ahir va anunciar Mundó, les tres presons de Barcelona –la Model, la Trinitat i Wad-Ras– quedaran tancades en un termini màxim de vuit anys. La Zona Franca, per tant, concentrarà tota la població reclusa de la ciutat.

LES XIFRES

197
dones
condemnades hi ha actualment a la presó de Wad-Ras, a les quals cal sumar 84 preses preventives.
675
presos
preventius hi ha en aquests moments a la presó Model, on també hi ha 266 homes condemnats.
3.450
places
lliures hi ha a les presons catalanes, segons Justícia, que valora que poden absorbir els interns de la Model.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA