Societat

Les agències de viatges, en contra de la liberalització

Denuncien que el govern català ha desregularitzat el sector i que ara qualsevol pot exercir d'agència

Ho consideren un greuge perquè cap altra comunitat ni país de la UE ho ha legislat

Les agències de viatges denuncien que Catalunya és l'única comunitat autònoma de l'Estat que ha “desregularitzat la professió d'agent de viatges”, cosa que suposa que “qualsevol, a partir d'ara, pot exercir aquesta activitat”.

Segons Martí Sarrate, president de l'Associació d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), tot i que ells van fer “molta pressió” i van parlar “amb els partits polítics”, al final “amb l'aprovació dels pressupostos el govern ha donat llum verda a la llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic que modifica la llei 13/2002 de turisme de Catalunya i elimina la denominació dels agents de viatges i liberalitza el sector”. “No entenem res. Per què ho han fet si només ens perjudica i ningú més ho fa a l'Estat ni cap altre país de la UE ho ha posat en pràctica?”, es pregunta Sarrate, que opina que aquesta decisió “perjudica greument un sector que va quedar molt tocat per la crisi i que ara està remuntant”. Les agències creuen que el govern ha estat massa delerós a aplicar una recomanació europea que, de fet, a cap país d'Europa s'ha regulat. “A Catalunya som més papistes que el papa”, es lamenta Sarrate.

El sector de les agències de viatges ja fa anys que, a proposta de Brussel·les, es va liberalitzar en part, i va perdre, per exemple, l'exclusivitat de la venda de bitllets d'avió. Això va ser la porta que avui fa que molta gent adquireixi els bitllets d'avió, de tren o de vaixell, o que contracti nits d'hotel, directament per internet. “Però ens vam quedar amb la venda del viatge combinat que, com a mínim, ha de tenir una nit d'hotel”, explica Martí Sarrate. Les agències, que abans depenien de Turisme, avui depenen de la conselleria de Consum, i, segons explica el president de l'Acave, també per una normativa europea “cada any hem de dipositar una fiança que va tot a favor del consumidor per qualsevol incidència que pugui passar, si hi ha la fallida d'una empresa, per exemple”. En aquest punt les agències tornen a denunciar que a Catalunya aquesta fiança “que fins ara era del 3% l'han apujat al 5% i a la resta de l'Estat no”: “Un altre greuge comparatiu”, apunten.

“Carregar-se la denominació d'agent de viatges provoca una desorientació i una confusió molt gran al consumidor i una falta de protecció”, hi afegeix, i diu que considera que això és “una estocada mortal” en un sector que ha patit molt i que els deixa “en desavantatge respecte a les altres comunitats”. Manté Sarrate que “l'únic que havia dit Europa és que s'havien de regular els guies turístics, però això altre no”.

“Nosaltres tenim una professió i la continuarem fent, però hi ha coses que podem perdre, per exemple el conveni amb l'Associació Internacional del Trànsit Aeri (IATA), que engloba les companyies d'aviació. Amb aquesta reforma qualsevol que dipositi una fiança a Consum ja pot fer d'agència de viatges”, diu. A Catalunya hi ha en aquests moments 1.753 agències de viatges, que suposen el 25% de totes les de l'Estat.

LES XIFRES

A Catalunya s'ha permès que qualsevol avui pugui exercir d'agent de viatges
Martí Sarrate
president de les Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE)
1.753
agències de viatges
hi ha en aquests moments a Catalunya, que representen el 25% de les de tot l'Estat.
5
per cent
és on arriba la fiança que a partir d'aquest any han de pagar les agències de viatges a Consum.

“Nosaltres donem confiança i seguretat”

“El client busca viatges en què hi hagi un professional que li vengui l'experiència i que l'assessori. Les agències donem confiança i seguretat”, explica Martí Sarrate, que assegura que creixen les agències especialitzades, que tenen un client que es fidelitza. Entre les especialitats hi ha la de viatges esportius, i un sector que creix molt és el de les agències que organitzen viatges per a nens i joves que volen aprendre anglès a l'estranger. Des del 2014 les agències de viatges estan de remuntada després d'uns anys molt durs en què molta gent va deixar arraconat el sector de l'oci. Una tendència que sí que ha quedat de la crisi és planificar les vacances amb molta antelació, cosa que permet, de passada, beneficiar-se dels preus més baixos quan compres uns mesos abans. Els creuers de l'estiu es van començar a vendre al mes d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS
MEDI AMBIENT

Veïns de Camarles qüestionen els riscos de la planta de biogàs

CAMARLES
Societat

Mor Ramón Fonseca, fundador del bufet dels ‘Papers de Panamà’

Alumnes d’escoles i instituts faran de periodistes per un dia a la UAB

Cerdanyola del Vallès
agricultura

Els vinyataires fora de DO s’organitzen

barcelona

Tretze companyies actuaran enguany al Festival Internacional de Titelles

Gavà

Primer seminari català sobre Arxius i Turisme

lloret de mar