Societat

Un pont entre l’exclusió i la feina

Les empreses d’inserció a Catalunya han passat de contractar 741 persones a gairebé 3.000 en un període de deu anys

Cal que recordem, primer de tot, que una empresa d’inserció és una empresa. Tenim les mateixes obligacions jurídiques i fiscals que qualsevol altra. La diferència essencial és que l’empresa d’inserció té per objectiu ser un pont d’accés entre el risc d’exclusió i el mercat laboral ordinari. És, en definitiva, un recurs de transició que permet, de manera eficient (com fa més de 15 anys que ho estem demostrant), incorporar a la societat persones que en principi el mercat laboral no estava disposat a contractar.

Gràcies a la labor de les empreses d’inserció s’han refet vides, s’han refet famílies, s’han format i recuperat bons professionals i, de retruc, s’ha lluitat contra l’atur, s’ha fomentat la cohesió social, s’han incrementat les cotitzacions a la Seguretat Social i s’ha contribuït a descongestionar els serveis socials municipals. Les empreses d’inserció ens regim per la llei 27/2002 de 20 de desembre. Una llei que fa 16 anys que no ha tingut cap modificació i que és especialment exigent en els requisits que ha de complir l’empresa d’inserció. Repassem breument els més importants: ha d’estar promoguda per una entitat sense afany de lucre que tingui com a finalitat la inserció; el 51% de les accions d’aquesta empresa han d’estar en mans d’entitats sense ànim de lucre. Un 50% dels treballadors han d’estar en itinerari d’inserció i venir derivats dels serveis socials. L’itinerari té una durada màxima de 3 anys i l’empresa ha de vetllar perquè la seva incorporació a l’empresa ordinària sigui un èxit. L’empresa d’inserció està obligada a disposar d’un especialista en l’acompanyament i un altre per a la formació en el procés productiu de l’empresa. En 10 anys, les empreses d’inserció a Catalunya han passat de contractar 741 persones a gairebé 3.000. El total d’ingressos de les empreses d’inserció de Catalunya passa de 9,1 milions d’euros a 31,2 milions. El 60% del total dels nostres ingressos provenen de la facturació a particulars o empreses privades, i aquest percentatge creix cada any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona