Escapades

El Pla de l'Estany, dalt d'un bus

Quatre rutes permeten conèixer els indrets més interessants dels 11 municipis d'una de les comarques més petites de Catalunya

El Pla de l'Estany és una de les comarques més petites de Catalunya, situada al cor geogràfic de la província de Girona, però els onze municipis que la formen estan dotats d'una gran riquesa patrimonial, natural i cultural, enmig d'un paisatge de tons verdosos, per l'abundància de boscos, i dels ocres que els atorga les terres de cultiu. Entre els atractius turístics més destacats de la comarca hi ha la conca lacustre de l'estany de Banyoles, un sistema natural que conforma espais d'un gran interès, com el mateix estany de Banyoles o els estanyols de la Puda o d'Espolla. Però la comarca és també coneguda pel seu patrimoni cultural, en què destaca el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà i la presència més que notable del romànic, amb una setantena d'esglésies d'aquest estil.

Per descobrir tot aquest patrimoni, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany, amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca, ha organitzat quatre rutes guiades per fer amb bus, que es realitzen els diumenges al matí, destinades tant als habitants de la zona com als visitants que volen conèixer una mica més a fons el Pla de l'Estany.

Els quatre recorreguts, que surten de l'oficina de turisme La Pesquera, de Banyoles, són independents els uns dels altres, però si es fan tots s'aconsegueix tenir una visió completa dels onze municipis que integren la comarca. A més, en cada recorregut es compta amb la col·laboració d'algun restaurant o productor comarcal, que obre les portes del seu establiment al visitant per oferir un tastet o degustació del producte que ofereix, com és el cas dels formatges Mas Alba, la carbassa d'Esponellà, l'oli Mas Auró o les nous crespianes.

A més, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany ofereix també la possibilitat de fer algun d'aquests recorreguts per a grups amb dates, horaris i condicions diferents dels que han estat programats.

PER ARRIBAR-HI

A Banyoles, capital del Pla de l'Estany, s'hi arriba per l'A-7, de Barcelona a França, fins a la sortida 6, que enllaça amb l'autovia C-66 que condueix directament a Banyoles, després de 13 quilòmetres.

DADES D'INTERÈS

Consell Comarcal del Pla de l'Estany. C/ Catalunya, 48 Can Puig de la Bellacasa. Banyoles. Tel. 972 57 35 50
Oficina de Turisme La Pesquera. Tel. 972 58 34 70

De Porqueres a Sant Miquel de Campmajor

Ariadna Ventura

La ruta s'inicia a Banyoles per continuar cap a Usall, on es visita l'ermita romànica de Sant Cristòfol. La propera parada és Serinyà, per passejar pel nucli antic i visitar la plaça Major, l'església de Sant Andreu i l'edifici del Sindicat. Tot seguit es reprèn la ruta en direcció a l'estany de Banyoles, que es voreja fins a l'església romànica de Santa Maria de Porqueres, el comunidor, el cementiri i el castell. La parada següent és Sant Miquel de Campmajor i les esglésies de Sant Miquel i Sant Martí, i el pont medieval de Can Prat. Per acabar el trajecte, aperitiu al restaurant cultural del Bosc de Can Ginebreda.

Properes dates: 22 d'agost i 26 de setembre.

Punt de trobada: A La Pesquera, de Banyoles.

Hora: A les 10.00 h.

Durada: 3 hores.
Preu per persona: 3 euros.

Fontcoberta, Esponellà i Crespià

Ariadna Ventura

La primera parada és Fontcoberta, on es visita la plaça, l'ajuntament i l'església de Sant Feliu. Tot seguit, de Cabrenys a Esponellà. A més de la passejada de l'ajuntament a l'església de Sant Cebrià també s'explica la importància del pont, documentat per primera vegada l'any 1932. El punt següent és Crespià, on es visita l'església de Santa Eulàlia i l'ajuntament, antic Hospital de Pobres. També, passejada seguint la riera Merler, que travessa el poble. Per acabar, a Can Roca d'Esponellà, degustació de carbassa d'Esponellà, oli Mas Auró i nous mil·lenàries crespianes, del Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany.

Properes dates: 12 de setembre i 10 d'octubre.

Punt de trobada: A La Pesquera, de Banyoles.

Hora: A les 10.00 h.

Durada: 3 hores.
Preu per persona: 3 euros.

De Camós a Cornellà del Terri

Ariadna Ventura

L'església de Santa Maria de Camós és la primera parada de la ruta, que continua en direcció a Palol de Revardit. Passem pel costat de les restes del castell de Palol, fins al pou del glaç, situat prop del cementiri. Tot seguit, parada al restaurant La Banyeta, que obre les seves portes al visitant per parlar de la producció de la cervesa Atlètica i oferir-li una degustació. La ruta continua cap al veïnat de la Banyeta per acabar al castell i l'església de Sant Cugat de Ravós del Terri. Finalment, el pont medieval de Sant Andreu del Terri i el nucli antic de Borgonyà.

Properes dates: 29 d'agost, 19 de setembre i 17 d'octubre.
Punt de trobada: A La Pesquera, de Banyoles.
Hora: A les 10.00 h.
Durada: 3 hores.
Preu per persona: 3 euros.

Banyoles, Vilademuls i Cornellà del Terri

Ariadna Ventura

L'ermita de Sant Jaume de Puigpalter de Baix, de Banyoles, és la primera destinació de la ruta, que continua en direcció cap a Vilavenut per arribar a Ollers. Tot seguit es passa per Vilademuls cap a Terradelles, on es fa parada a la formatgeria Mas Alba per visitar-ne les instal·lacions i fer una petita degustació dels seus formatges. A l'església de Pujals dels Pagesos, la següent parada del recorregut, es fa especial esment a la singularitat del campanar i a la Majestat romànica, exemplar únic a la comarca. L'última parada del recorregut és Sords, on es visita el pont medieval i l'església de Sant Esteve.

Properes dates: 5 de setembre i 3 d'octubre.

Punt de trobada: A La Pesquera, de Banyoles.

Hora: A les 10.00 h.

Durada: 3 hores.
Preu per persona: 3 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri d’Olot

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt