Societat

Societat

Josep Montañà Canudas, director del primer institut de Banyoles

L’any 2022 van sortir publicades les seves memòries

El director del primer institut de Banyoles el 1968, Josep Montañà Canudas, va morir dimarts, dia 22, a l’edat de 95 anys, segons ha informat la mateixa família.

Va néixer l’any 1928 a Sant Hipòlit de Voltregà i els seus pares el van matricular a l’escola que La Salle tenia al mateix municipi. Després de la guerra, va començar a Cambrils el noviciat de La Salle, institució a la qual durant gran part de la seva vida va quedar vinculat com a professor. Va ensenyar en moltes escoles diferents i, després de sortir-ne, va ser professor en diverses ciutats de l’Estat. El 1967, quan treballava al País Basc, es va casar i l’any següent va arribar a Banyoles, on el ministeri l’havia destinat per incorporar-se a l’institut que hi estaven construint (actualment és l’institut Pere Alsius) i que era una secció delegada del Vicens Vives de Girona. Montañà, com a director, va tenir un inici complicat, ja que va haver de lluitar contra les resistències de la classe benestant banyolina i la manca d’alumnat, un fet que va posar en perill la continuïtat del centre de batxillerat però que finalment va ser salvat per l’arribada d’alumnes de Salt. Amb el temps, va esdevenir un home important en la història de l’educació del municipi i per les seves aules van passar-hi alumnes el testimoniatge dels quals surt reflectit en les últimes pàgines de les seves memòries. Memòries que, a part de l’experiència com a professor, també tracten de la seva vida a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia