Societat

Investiguen l'abocament de Repsol al riu Francolí que ja ha mort milers de peixos

La Generalitat ha obert dos expedients informatius a la companyia Repsol Química per l'abocament d'aigües residuals al riu Francolí que va notificar ahir i que ha produït ja la mort de 500 quilos de peixos, majoritàriament anguiles i carpes, segons ha informat en roda de premsa el delegat de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté.

Els serveis jurídics de la Generalitat estudien si l'incident va ser fruit d'una negligència per determinar si pot haver-hi responsabilitats penals per part de l'empresa, i actuar posant-ho en coneixement de la fiscalia si es demostra que Repsol no havia aplicat les mesures de seguretat necessàries.

La xifra de peix mort augmentarà
Amb una quarta part de les tasques de neteja realitzades, s'han trobat 500 quilos de peixos morts i es creu que quan acabin els treballs, en unes 48 hores aproximadament, la xifra "es triplicarà".

Xavier Sabaté s'ha mostrat "disgustat" perquè Repsol amagués la gravetat del problema i ha afirmat que "nosaltres (en referència a l'administració) no som un ens a qui s'hagi de torejar", ja que és "preferible" explicar que hi ha hagut un error des del primer moment. Sabaté ha sentenciat que "intentar camuflar-ho, a la llarga és pitjor".

La Generalitat va ser informada de l'abocament cap a les nou del matí d'ahir. Llavors es va avisar a l'empresa pública municipal d'aigües Ematsa perquè tallés el subministrament, que en un 20% del seu proveïment prové d'una de les mines contaminades per l'abocament.

Per això, durant aquest temps, l'empresa haurà d'abastir-se d'aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona. Sabaté ha explicat que, si no es tallava l'aigua, tindria gust de gasolina. Ha assegurat també que no hi ha hagut risc per al consum humà i ha lamentat un episodi com aquest "en un moment d'emergència nacional" per la sequera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.