Societat

Enogastronomia

Grans vins, grans premis

Distingeixen el cava Alta Alella 10 Gran Reserva 2012, de la família Pujol-Busquets, com el millor de l’any

El prestigiós prescriptor nord-americà decideix que el vi escumós Juvé & Camps Reserva de la Família Gran Reserva Brut Nature 2018 és el millor vi de l’Estat i el 43è de la llista ‘Top 100’ de tot el món aquest any

El cava Alta Alella 10 Gran Reserva 2012, del celler Alta Alella, de la família Pujol-Busquets, ha tornat a ser escollit (amb 97 punts) per tercer any consecutiu el millor cava de la prestigiosa Guía Peñín, un manual del vi de l’Estat que fa més de trenta anys que és un referent en la valoració i prescripció de vins i una eina indispensable tant per a professionals com per a aficionats a la compra de vi, i que té edicions en espanyol, anglès, alemany i xinès. Aquest cava –que té un preu de 120 euros i el més destacable són els seus 10 anys de criança– també ha estat escollit el millor escumós per la Guía Vivir el Vino 2024 (amb 99 punts), que li ha donat el premi Magnífico al millor escumós. La Guía ABC li ha donat 96 punts i el prestigiós prescriptor nord-americà James Suckling li n’ha donat 94. L’Alta Alella 10 s’elabora amb una selecció dels millors raïms procedents de la finca Vallcirera (actualment catalogada com a paratge qualificat per la DO Cava), aplicant de manera rigorosa el mètode tradicional. La verema 2012 va resultar extraordinàriament sana i molt concentrada, marcada per una maduració ràpida –per la falta de pluja durant el període vegetatiu i les altes temperatures– que es va frenar amb les pluges de mitjan setembre. La Guía Peñín no només ha reconegut l’Alta Alella 10. Tres referències més del mateix celler han superat els 95 punts: l’Alta Alella Mirgin Exeo Evolució+ 2005 (96 punts) i 2004 (95 punts) i l’Alta Alella Mirgin Exeo Paratge Qualificat Vallcirera 2017 (96 punts), tres caves que confirmen el potencial d’envelliment de la pansa blanca. D’altra banda, el mitjà especialitzat nord-americà Wine Enthusiast ha destacat entre els millors vins del món l’Alta Alella Mirgin 2019, l’Alta Alella Mirgin Rosé 2019 i l’Alta Alella Laietà Rosé 2019, l’Alta Alella Mirgin Opus Paratge Qualificat Vallcirera 2019 i Paratge Qualificat Vallcirera i Aus Capsigrany 2020, tots amb més de 90 punts, un gran triomf per a aquest celler del Maresme.

Els vins catalans comencen a distingir-se molt a escala mundial. Tal com va avançar aquest diari a mitjan novembre, la Wine Spectator, un referent mundial en la crítica del vi, una revista amb més de tres milions de lectors, ha decidit que el vi escumós Juvé & Camps Reserva de la Família Gran Reserva Brut Nature 2018, l’emblemàtic escumós del centenari celler familiar del Penedès, és el millor vi de l’Estat espanyol del 2023 i l’ha col·locat entre els 50 millors vins del món en la prestigiosa llista Top 100 de Wine Spectator d’aquest any. El prescriptor americà ha situat aquest escumós de Juvé & Camps en el número 43 de la llista mundial, que encapçala l’Argiano Brunello di Montalcino 2018. En segona posició, hi ha l’Occidental Pinot Noir West Sonoma Coast Freestone-Occidental 2021 i, en tercer lloc, el Château Lynch Bages Pauillac 2020.

Els cent millors vins del món els trien mitjançant tastos a cegues que fan els editors de Wine Spectator entre una mostra de 9.200 vins, manté l’editor executiu de Wine Spectator, Jeffrey Lindenmuth, que explica que el Juvé & Camps Reserva de la Família Gran Reserva Brut Nature apareix ressenyat “com un escumós destacat pel tastador per la vivacitat i delicadesa de les seves bombolles, a més de la seva equilibrada acidesa i les seves notes de cireres macerades, albercoc i ametlles”. Precursor de l’estil brut nature gran reserva fa gairebé 50 anys, s’elabora amb les varietats tradicionals del Penedès: xarel·lo, macabeu i parellada, procedents de les vinyes que el celler familiar té a Espiells, Can Massana i La Cuscona. En el número 74 de la llista de Wine Spectator hi ha un altre vi català, el Priorat Clos Berenguer de Tafall del 2020, del celler Clos de Tafall.

La Florens 2021

James Suckling, aquest prescriptor nord-americà, antic cap de l’oficina europea de Wine Spectator i considerat internacionalment un dels crítics de vins més influents del món, també ha inclòs en la seva llista Top 100 wines of Spain 2023 un altre vi català: La Florens 2021, del celler Josep Grau (DO Montsant). La Florens conté la gran qualitat de la collita i la identitat d’uns ceps que tenen entre 75 i 105 anys, procedents del les preuades vinyes del municipi de Capçanes.

Tornant als escumosos catalans de qualitat, tot i que encara poc coneguts als Estats Units, han estat protagonistes a través del crític de vins de The New York Times Eric Asimov, que n’ha situat dos entre els millors del món dels que valen menys de 20 dòlars. En primer lloc, ha recomanat el Bertha Cava Brut Nature Reserva 2020, del celler Bertha de Vilafranca del Penedès. Asimov recomana en tercer lloc un altre vi català, que no és escumós: Les Argiles d’Orto Vins 2019 (DO Montsant). D’altra banda, el premi Cervim (que atorga des de fa 31 anys el Centre de Recerca, Estudi, Salvaguarda, Coordinació i Valorització de la Viticultura de Muntanya), que premia vins extrems de petites DO, enguany ha reconegut La Font del Mosquit 2022 (Bravo Escós, de Torroja del Priorat) i Llum del Cadí Pinot Noir (Torre del Veguer, de Sant Pere de Ribes).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona