Societat

La patronal sanitària proposa que el pacient pagui àpats i bugaderia

Salut

La patronal catalana considera "insostenible" el sistema sanitari actual "en temps de crisi" i ha proposat limitar les prestacions, revisar la Llei de la Dependència i establir taxes d'utilització de certs serveis hospitalaris, com els àpats, el servei de bugaderia i el subministrament de medicaments.

Segons el president de la Unió Catalana d'Hospitals, Boi Ruiz, "en temps de crisi cau l'economia productiva i es redueixen els ingressos de l'Estat", i per tant "disminueixen els recursos del sistema sanitari".

En aquest context l'actual sistema sanitari és "insostenible" i és necessari "prendre mesures", per la qual cosa els presidents de Foment del Treball, Fepime Catalunya, Unió Catalana d'Hospitals, Fenin Catalunya i la Federació de Mutualites s'han reunit avui i han signat un document que recull vuit propostes.

"Si volem mantenir el que tenim, el primer que hem de fer és abstenir-nos d'introduir noves activitats i prestacions", ha dit Ruiz. En aquest sentit, s'ha referit a la Llei de Dependència i ha assegurat que "és evident que s'han generat unes expectatives superiors a les que el sistema pot assumir", per la qual cosa "cal revisar la llei".

"Aquesta llei es va fer perquè els ciutadans poguessin oblidar-se de la seva vellesa i confiar en el fet que el pare Estat els cuidaria, però és moment de reconèixer que els ciutadans han de comprometre's amb la seva pròpia vellesa i estalviar", ha afegit. Ruiz també ha dit que "els moments de crisi no són els més adequats per introduir noves prestacions com la sanitat bucodental, la vacuna del papil·loma o les operacions de canvi de sexe".

Els representants de la patronal també han proposat que "els usuaris participin en les despeses sanitàries en funció de la seva renda" perquè "no podem tenir serveis sanitaris suecs amb impostos mediterranis", segons Ruiz. En aquest sentit, la patronal ha suggerit que s'estableixin taxes per als serveis "que no són pròpiament sanitàries" com "el menjar dels hospitals, el transport o els medicaments".

El president de Foment de Treball, Joan Rosell, ha afegit que "els ciutadans han de visualitzar el que costen els serveis que reben gratuïtament". També s'ha mostrat favorable a "obrir el debat sobre el pagament dels medicaments" perquè "si no fem res no podrem mantenir el que tenim".

Entre les propostes de la patronal s'inclou "la contenció salarial" com a "exercici de responsabilitat en un moment en què s'estan destruint llocs de treball", segons Ruiz. També, els empresaris del sector sanitari demanen "un tractament fiscal favorable" per a la sanitat privada perquè "els usuaris del sistema privat ajuden a descongestionar el sistema públic". Finalment, el president de Foment del Treball ha demanat "valentia política" i "evitar la politització del debat" perquè es tracta de mesures "impopulars" però "necessàries".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS