Societat

Cabrera es tanca en banda i nega més diners per a la dependència

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero no està disposat a traspassar més diners a Catalunya per cobrir les necessitats de les més de 60.000 persones que han estat valorades amb una dependència greu o severa. Així ho va fer saber ahir la ministra d'Educació, Política Social i Esports, Mercedes Cabrera, a la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila: per al 2009 no hi ha més pressupost que el previst.

Un greu problema per a la Generalitat perquè, tot i que el finançament del desplegament de la llei d'atenció a la dependència havia d'anar a mitges entre l'Estat i les comunitats autònomes, el pressupost que hi dedica Madrid arriba per cobrir els ajuts o serveis de 35.000 persones, mentre que ja hi ha més de 60.000 catalans valorats com a grans dependents.

"Una gran decepció" és l'expressió que va fer servir ahir Capdevila per valorar la trobada amb la ministra a Madrid. "No ha volgut assumir cap compromís de millora del finançament de forma immediata i això vol dir que l'Estat no reconeix que a Catalunya hem d'atendre més persones de les que havíem previst", va explicar la consellera ahir a la tarda, que va admetre que és "molt difícil" que Catalunya pugui assumir tota sola aquesta despesa. El problema és que el govern de Zapatero dóna per vàlida la primera memòria econòmica de la llei, que a hores d'ara ha quedat sobradament desfasada per la realitat.

Segons el balanç de finals de setembre, els equips d'avaluació del grau de dependència han valorat 71.740 persones, de les quals 60.270 tenen un grau 3 (nivell 1 o 2) o un grau 2 de nivell 2, que són els graus que actualment ja haurien d'estar coberts.

Com ja ha anat dient els últims dies, Capdevila va garantir que els grans dependents seguiran atesos, va assegurar que "no hi ha marxa enrere" i que "amb el pressupost disponible s'haurà de veure quins nous nivells es poden atendre". "Els governs som responsables de donar cobertura a qui més ho necessita", manté la consellera.

Precisament el Consell de la Gent Gran va demanar dimarts en una compareixença al Parlament que la crisi no repercuteixi en el desplegament de la llei de dependència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona
educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot