Societat

La llei de la dependència dispara les queixes al Síndic

Les deficiències en l'aplicació de la llei de dependència i els retards en el reconeixement i el pagament als joves de la renda d'emancipació han disparat el nombre de queixes que els ciutadans presenten davant el Síndic de Greuges, que ha reclamat avui més mitjans per a les polítiques socials.

Després de presentar al Parlament l'informe sobre les queixes de 2008, Rafael Ribó ha demanat a l'administració més mitjans personals i recursos econòmics i més rapidesa a l'hora d'aplicar les polítiques dirigides als col·lectius més desafavorits, en especial en un context de crisi.

En total, el Síndic ha rebut 528 queixes relacionades amb l'aplicació de la llei de la dependència durant el 2008, la majoria motivades pels retards en l'elaboració del Programa Individual d'Atenció (PIA) i en la valoració de la situació de dependència, seguides de les reclamacions per demores en el cobrament de les prestacions.

Només les queixes relacionades amb aquesta llei, emblema de les polítiques socials de José Luís Rodríguez Zapatero, han fet créixer un 131% les reclamacions ciutadanes en l'àmbit dels serveis socials respecte al 2007.

Ribó ha assegurat que encara no han cobrat persones que fa ja molt de temps que van iniciar la tramitació d'aquesta ajuda, i que alguns d'ells fins i tot han mort esperant una resposta de l'administració, per això estudia si es podria reclamar per drets adquirits en aquest últim cas.

La lentitud amb la qual la Generalitat tramita el reconeixement de la renda bàsica d'emancipació i els retards en el cobrament d'aquesta ajuda destinada als joves han acaparat també l'atenció ciutadana el 2008, i ja representen entre el 25 i el 30% de les queixes de l'àmbit del medi ambient i l'habitatge.

Ribó ha exigit que s'agiliti en especial la tramitació de sol·licituds que fa mesos que estan paralitzades per problemes tècnics aliens als joves que demanen les ajudes, que gestionen de manera compartida la Generalitat i el govern espanyol.

El Síndic ha cridat també l'atenció sobre el fet que, quan s'acaba de complir el termini de quinze anys màxim donat per la llei per suprimir les barreres arquitectòniques, "Catalunya encara està molt lluny dels mínims desitjables" per aconseguir que les persones amb discapacitat puguin moure's amb autonomia.

La institució catalana de defensa dels ciutadans ha atès durant tot l'any passat 30.400 persones, que han formulat 5.610 queixes –algunes d'elles col·lectives– i 18.003 consultes, a més de 97 actuacions d'ofici.

D'aquestes, el 19,74% corresponen a l'àmbit de l'administració pública i els drets; el 16,72% a l'àrea del consum; el 9,33% a l'urbanisme i l'habitatge; el 9,06% als serveis socials; i el 7,57% a la seguretat ciutadana i la justícia, entre d'altres.

Entre aquest volum de queixes i consultes preocupen també al Síndic les que fan referència a la saturació dels centres de menors davant el tancament d'alguns centres d'acollida i l'insuficient creixement de places el 2008.

"La sobreocupació és especialment alarmant en alguns centres, on la necessària intimitat queda compromesa pel nombre de nens que han de dormir junts a cada habitació i pel fet que no disposen d'armaris ni tauletes individuals per deixar les seves pertinences", assegura l'informe lliurat al Parlament.

Malgrat que Ribó considera que continuarà sent insuficient el nombre de places que té previst obrir la Generalitat el 2009, el Síndic ha assegurat que estan col·laborant de manera positiva amb el departament d'Acció Social per intentar solucionar el problema.

Ribó ha rebutjat que s'hagin detectat casos de maltractaments en aquests centres, malgrat un informe desfavorable del Defensor del Poble, i ha mostrat la seva sorpresa per "la lleugeresa" de l'informe elaborat per la institució espanyola.

El nombre d'actuacions realitzades pel Síndic després de rebre les queixes i consultes dels ciutadans s'ha incrementat un 8,8% en relació amb el 2007, i gairebé quadrupliquen les presentades el 2004.

Malgrat que la gran majoria de les resolucions emeses pel Síndic són acatades i complertes per les administracions, encara prop d'un 11% són rebutjades i algunes instàncies ni tan sols es molesten a respondre els requeriments del Síndic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA