Societat

Ciència

Invents per a cada dia Alguns dels invents

Obre les portes el Museu d'Idees i Invents de Barcelona

A més d'exposar, vol ser un lloc de trobada de creatius i investigadors per incentivar i acollir nous inventors

El nou espai és a l'històric local del PSUC i ICV de Barcelona

La mostra privada preveu atraure 50.000 visitants el primer any

Amb galetes

Una tassa de cafè amb llet amb un petit prestatge per guardar-hi les galetes. Un invent que el Museu d'Idees i Invents vol que, a la llarga, sigui la tassa de l'entitat. Està exposada a l'apartat on hi ha invents seleccionats de creadors de tot el món. Forma part de la col·lecció permanent.


Per estendre roba

El gallec Alberto Freaza tenia mal d'esquena cada cop que s'havia d'ajupir per agafar les pinces d'estendre la roba i va decidir posar-hi remei. Aquest invent tan divertit (i molts d'altres) es pot comprar a la botiga del nou museu.


Buscar-se la vida

Pep Torres va fer un exercici d'imaginació i va pensar objectes quotidians que potser existirien l'any 2300. Entre altres coses va quedar convençut que la gent anirà tan de bòlit que no tindrà temps ni per pensar en les plantes, per això va idear un test amb rodes i sensors de llum, perquè les plantes es busquin elles mateixes la vida. L'invent serveix per reflexionar.

Com que molta gent canta mentre fa les feines de casa i, molt en concret, mentre frega, un inventor es va inventar un pal de fregar amb micròfon incorporat. Com que quan passes l'escombra queda bruta, un altre inventor es va inventar un recollidor amb pinta per poder treure el borrissol de l'escombra i no haver-se d'embrutar les mans. Com que sovint quan vas al lavabo et rentes les mans, un altre creatiu va idear una porta de lavabo amb dos poms: una perquè el fessin servir els qui sortíssim amb les mans molles i l'altre pels qui anessin amb les mans seques sense rentar. Invents bons, invents genials, invents absurds, invents que només aixequen un somriure o invents que fan reflexionar ja tenen un lloc on ser exposats: el nou Museu de les Idees i Invents de Barcelona, Miba, que avui obre les portes al públic.

El nou espai ocupa els 600 m² de l'edifici del s. XIX del carrer Ciutat, que va ser durant molts anys primer la seu del PSUC i, fins al 19 de juliol passat, d'ICV. Les històriques parets, tan avesades a les discussions polítiques i a les conspiracions, estan destinades a continuar escoltant dissertacions, però ara no seran les dels polítics sinó les dels inventors, les dels creatius i els emprenedors, que, a la seva manera, també volen fer canvis al món.

La idea del Miba és no quedar-se ancorat només en ser un museu. Pretén ser un centre de creació, un lloc on es facin cursos per a grans i petits i conferències, i un lloc on els que tinguin noves idees puguin anar-les a explicar, encara que semblin “de bomber”. Un lloc de trobada d'emprenedors. “Volem que tothom que entri aquí perdi la por a crear i tingui ganes de llançar-se, per això entre la planta baixa i el soterrani hem posat un tobogan. És el que ens defineix millor. Volem que qui entri al museu primer es llanci pel tobogan i després, a la vida”, explica Pep Torres, l'impulsor d'aquest museu i inventor de molts dels objectes que s'hi exposen, com el del recollidor amb pinta.

El museu està dividit en quatre parts; hi ha una col·lecció permanent d'invents d'arreu del món (en la qual destaca, per exemple, una tassa de cafè amb llet amb espai per col·locar les galetes). Aquest és un espai “obert” a totes les propostes. Hi ha una altra part dedicada a invents absurds (hi ha un paraigua taxi, per exemple, que duu incorporat un llum per indicar si està lliure o no). Hi ha un espai per invents que fan reflexionar (menjar de gos fluorescent, perquè quan faci caca a la nit qui l'hagi de recollir la vegi). Finalment hi ha una exposició d'invents del mateix Pep Torres, els que va presentar a l'exposició Futour, que va rebre el premi Ciutat de Barcelona el 2006. També hi ha botiga, a l'entrada, amb regals “autèntics” que normalment no es troben a les botigues convencionals.

Futour

L'espai Futour, doncs, recull objectes quotidians imaginats que podrien ser utilitzats l'any 2300. Hi ha des d'una maleta capaç de comprimir tot un armari de roba per anar de viatge a un enginyós test que es mou per si mateix a la recerca d'un raig de sol. “El 2300 la gent anirà tan atrafegada que les plantes, una mica com ja fan ara, s'hauran de buscar la vida..., per això aquest test amb rodes”, diu Torres. Aquest home, inventor i creatiu infatigable, és popular entre nosaltres per la seva participació en programes televisius, però a nivell mundial és força conegut. El The Washington Post, va qualificar la seva “rentadora paritària” millor invent del 2005, any que el va treure en portada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.