Societat

Abrigats

Les baixes temperatures fan que la gent es posi diverses capes de roba

Es dispara la venda de samarretes de pelfa i de calçotets fins als peus dels de tota la vida

Guants, gorres i botes folrades són indispensables

Abrigats i amb més capes que una ceba, per anar-se-les traient en cas d'entrar en un lloc calent, i de tornar-se-les a posar quan se surt a l'exterior. Així és com vesteixen la majoria de catalans, que, des que dijous de la setmana passada van baixar dràsticament les temperatures, viuen un hivern siberià, del tot atípic, amb temperatures per sota zero a la major part del territori. Aquests dies, les botigues més visitades pels soferts ciutadans, aclaparats per un fred insòlit, són les merceries i les botigues de roba interior. Però, les de tota la vida! Res dels establiments de franquícies internacionals que venen peces de fantasia i moda mínima. Ni tangues, ni samarretes escotades de tirants. El que vol la gent avui són les gens glamuroses samarretes apelfades i els calçotets llargs, tipus Set núvies per a set germans. “Hem venut més que mai samarretes de màniga llarga, per a homes, dones i infants, de totes les mides; de màniga llarga i especialment de pelfa, d'aquelles que fins i tot fan suar”, expliquen a La Confiança, una de les llenceries de més tradició a Badalona, situada al popular “carrer d'en Cueta”. En aquest establiment afirmen que una de les peces estrelles d'aquests
dies són els calçotets llargs, “aquests que semblen de l'Oeste”. El cas és que els fabricants d'aquesta peça de roba, que en remet a èpoques passades i sembla més d'avi que de gent jove, s'han posat les piles i, dels calçotets blancs i llargs de tota la vida, ara en fabriquen de color negre i gris, que “semblen més moderns” i, per tant, no fa tanta vergonya comprar-se'ls. Se n'han venut a cabassos i
no només els han comprat
els joves motoristes.

Leotards per a dones i homes

Una altra peça molt venuda aquests dies, segons els experts en la venda de roba interior, són els leotards –aquesta peça que va prendre el nom del popular gimnasta francès Jules Léotard (1842-1879), que en duia quan feia acrobàcies al trapezi–. De leotards també se'n fan per a homes i, aquests dies se'n venen força –no tant com els
calçotets llargs, però.

Roba interior a part, les
botigues esportives també han estat molt visitades aquests darrers dies, i s'hi han venut
samarretes i mitges
tèrmiques –que habitualment es posa la gent
per anar a fer esport, sota l'equip de futbol, per exemple– i folres polars, una peça que escalfa molt, no és gaire cara i la majoria de la gent
es posa sobre la roba normal, que ja duria, abans de posar-se l'abric. Ahir, d'un gran establiment esportiu situat de la plaça Vila de Madrid de Barcelona en sortia un munt de gent amb polars de totes les mides.

Guants, barrets i estufes

Les botigues de roba, que estan rebentant preus en aquestes segones rebaixes –que, segons els gremi de comerciants, no estan anant gaire bé– han vist incrementar les vendes aquests darrers dies gràcies al fred. “El primer dia no, perquè la gent es va posar nerviosa i es va quedar a casa, però el cap de setmana sí que la gent ja ha anat a comprar-se, sobretot, complements i roba d'abrigar molt, que encara en queda a preus rebentats”, sosté Miquel Àngel Fraile, responsable de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC). De fet, el comerç confia que el fred s'allargui una mica més i faci vendre també una mica més –diuen que les primeres dues setmanes de rebaixes van anar molt bé, però que després les vendes es van aturar.

A banda de roba i complements (guants i gorres, en especial les que també tapen les orelles, tipus rus) s'ha disparat la venda de sabates. Aquest any estan molt de moda les botes planes folrades per dins, que abriguen molt. De fet, en aquest país, fora que glaci, són impossibles de portar de calor que fan.

La CCC sosté també que ha repuntat la venda d'estufes i escalfadors de tota mena. Ah, i a les botigues de la llar s'ha donat sortida a desenes d'edredons i mantes que s'havien quedat a les estanteries i que ja no s'haguessin venut, a molt bon preu. En canvi, de pijames gruixuts, pocs. Segons els venedors, no tenen sortida. “La gent ja té calefacció i, si no, ha de gastar en pijames, i molts ja els van comprar per Nadal”, explica la venedora d'una botiga de roba íntima de l'Eixample.

L'Anna, una mare de família del Maresme que es dedica a
la venda de cosmètics porta a porta, dóna la clau de dos productes que, també aquests
dies de fred, s'han convertit en bàsics en qualsevol bossa de mà, sobretot de les dones, i s'estan venent com si fossin xurros: la crema de mans i la crema de llavis. També la que serveix per a tota la cara, perquè, amb el fred, la pell es talla
i cal anar-la hidratant.

Segons les previsions –a més d'avisar que el fred persistirà, diuen que s'hi afegirà el vent–, tot fa presagiar que durant uns quants dies més els catalans continuarem anant pel carrer tapats fins a les orelles i posant-nos capa sobre capa per salvaguardar-nos del fred. Potser, fins i tot i tal com demanen els comerciants, la compra de complements salvarà la temporada.

Més informació

Catalunya

José Francisco Mena El gos abrigat En José Francisco i el seu gos Bambi, que és vegetarià com el seu amo, duen la roba d'abric de conjunt de color taronja, igual que els Hare Krishna, de qui són seguidors. L'home, veí del carrer de la Cera, porta sota els pantalons de xandall uns altres pantalons i, sota l'anorac, una samarreta gruixuda, un jersei i una jaqueta.
quim puig
Raquel García Dos colls alts Aquesta jove de 24 anys es confessa molt fredolica i diu que tot el cap de setmana ha dut, sobre una samarreta gruixuda, dos jerseis de coll alt i, després, encara l'anorac. També explica que va amb malles a sota dels texans, i que aquests dies que ha fet més fred també s'ha posat dos mitjons.
quim puig

Joan Holgado A casa té roba i barrets per tot l'hivern

En Joan Holgado, de 78 anys, fa molts anys que viu a la ronda de Sant Antoni i, com un senyor de Barcelona, té diversos barrets a casa, d'aquests que els homes han dut tota la vida, i que, després, durant uns anys van passar de moda. Ara, de fa un parell d'anys cap aquí, s'han recuperat. Ell no els ha deixat mai de dur, sobretot en dies com aquests, que fa un fred que pela. En Joan va del tot equipat, i explica que sota els pantalons porta uns calçotets llargs, d'aquells que arriben fins als peus. Sota la pulcra camisa i la corbata, hi duu una samarreta de màniga llarga i una armilla. No surt al carrer sense els guants i la bufanda de conjunt amb la seva gavardina.

Carmen Sánchez El mal d'ossos li fa tenir més fred

Aquesta veïna del carrer Nou de la Rambla, al cor del Raval de Barcelona, confessa que, des que dijous va baixar tant la temperatura, va tot el dia glaçada de fred. “És que tinc mal d'ossos, això de la fibromiàlgia, i el fred el noto més que la resta de la gent”, diu. “No puc sortir al carrer si no vaig molt i molt abrigada”, hi afegeix. Quan se li fa la foto, porta, sota els pantalons, uns altres pantalons de pelfa. Sota l'abric, una samarreta i un folre polar. Fa dies que es posa la caputxa de l'abric sempre que surt al carrer, i un gran mocador per tapar-se la boca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona