Societat

“Res a parlar”

Can Vies refusa negociar amb l'Ajuntament i li reclama la retirada dels Mossos i que li deixi refer l'edifici, mig derruït

Si no el pot rehabilitar, es planteja ocupar un altre espai, mentre l'alcalde Trias fa aturar l'enderroc

La FAVB alerta que amb la seva actitud Can Vies pot quedar sol

Cop de porta del col·lectiu de Can Vies a l'intent negociador que havia ofert el Centre Social de Sants, l'associació de veïns del barri. En una contundent roda de premsa a Can Batlló, el recinte fabril recuperat per als veïns, al barri de la Bordeta, els ocupes de Can Vies van tancar qualsevol possible diàleg amb l'Ajuntament. “No ens reunirem amb l'Ajuntament, no volem la seva tutela, mai els hem necessitat, els problemes han començat quan han desallotjat”, va afirmar un representant de Can Vies, “Pau Guerra” (un pseudònim). “La negociació està trencada des del moment que s'enderroca Can Vies.”

La plataforma de suport a Can Vies, que mesos enrere havia negociat amb l'Ajuntament per trobar un possible acord, també li va dedicar nombrosos retrets: “No tenim res a parlar”, va dir Ferran Aguiló, portaveu de la plataforma, que va acusar l'Ajuntament de ser “el culpable” de la violència. Uns disturbis dels quals no es van desmarcar sinó que van argumentar que eren conseqüència dels “dispositius policials” i d'“un esclat social per la crisi i les polítiques de CiU” que va més enllà del fet mateix del desallotjament.

Can Vies va insistir en les seves exigències: la dimissió del regidor de Sants, Jordi Martí, i de l'alcalde Xavier Trias; la posada en llibertat i retirada de càrrecs de tots els detinguts en les protestes i disturbis; l'aturada de tots els processos de desallotjament d'altres centres socials ocupats de la ciutat, i “la desmilitarització” del barri. Can Vies també va fer una crida a participar en les mobilitzacions d'avui. Al matí, faran un intent –diuen que físic, no simbòlic– de començar a refer l'edifici mig enderrocat, on ahir encara hi havia l'excavadora, cremada en la segona nit d'aldarulls. Ahir a la nit, l'alcalde va assegurar que no li fa res que es vagi a Can Vies, però va recordar que “l'edifici està mig derruït i està en una situació en què no és bo que s'hi entri”. I també demà, a les set de la tarda, convoquen a una manifestació a la plaça Universitat, amb “columnes” que sortiran de diversos barris de Barcelona una hora abans.

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que havia fet aturar l'enderroc de Can Vies –queda la meitat de l'immoble dret– atenent la primera condició que havia posat el Centre Social de Sants en el seu intent negociador. En un comunicat, l'Ajuntament deia que volia així “afavorir un clima de diàleg”, una voluntat que mantenia, al mateix temps que demanava la fi dels aldarulls.

Si no hi ha “reconstrucció”, els col·lectius de Can Vies es plantegen ocupar un altre espai dins del barri per continuar les seves accions. “És imprescindible que al barri de Sants hi hagi un espai ocupat per un centre social”, va afirmar Aguiló.

Les entitats que abans d'ahir s'havien compromès per fer de mediadors amb l'Ajuntament no amagaven una certa decepció davant la reacció de Can Vies. En declaracions a Catalunya Ràdio, l'associació de veïns de Sants va indicar que es retirava de la taula, per bé que “continuaria parlant amb les dues bandes”. Més empipat es va mostrar Lluís Rabell, president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que va lamentar que Can Vies no valorés el gest de Trias d'aturar l'enderroc. “Calia aprofitar la finestra d'oportunitat que s'obria, no els podem seguir amb aquesta actitud.” I va reflexionar: “S'arrisquen –els ocupes– a una dinàmica d'aïllament i crispació, poden quedar sols.” Rabell també va trobar “perillós” que amb aquest clima, i sense que s'hagin “desmarcat dels grups de provocadors, del lumpen” que ha provocat destrosses, avui convoquin una manifestació al centre. A més, va criticar l'intent de “reconstrucció” de Can Vies pel perill que té un edifici mig derruït.

De manera preventiva, “per evitar qualsevol risc per a les persones” l'Ajuntament tenia previst instal·lar “un perímetre de protecció” al voltant de la finca. D'altra banda, també de manera preventiva, per avui s'ha suspès la inauguració del mercat de Sants. L'Associació de Comerciants de Creu Coberta també va preferir suspendre l'acte d'inauguració de les Jornades Romanes de Barcelona, per bé que se celebraran. Paral·lelament, diverses entitats catòliques de Sants va instar al diàleg per evitar “enrocaments”. Uns altres que van demanar diàleg –en aquest cas a Trias– van ser un centenar de iaioflautes concentrats a la plaça Sant Jaume.

A la nit, la situació a Sants era de calma tensa, però la concentració de protesta de les nou del vespre es va dissoldre cap a les onze sense incidents. Unes 300 persones hi van prendre part. Representants de Can Vies repartien fullets en què demanaven a l'Ajuntament que “si tan bona intenció té”, els deixi “reconstruir en pau el que ha destruït amb violència”.

LES FRASES

Si la gent vol anar a Can Vies, que hi vagin, però demano que no s'hi entri perquè està malmès
Xavier Trias
alcalde de barcelona
El conflicte al carrer l'ha generat l'Ajuntament, sense escoltar les nostres advertències
Ferran Aguiló
plataforma de suport al casal social autogestionat de can vies
De moment, ens retirem de la taula, perquè no podem seguir en un punt mort
Josep Maria Domingo
centre social de sants (associació de veïns mediadora)
Estem decebuts, no podem entrar en un escenari de confrontació sense cap sortida possible
Lluís Rabell
federació d'associacions de veïns de barcelona (FAVB)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona