Societat

la crònica

Ninots de neu a la riba del Segre

Els parcs dels pobles i ciutats es van omplir d'infants i adolescents lliures d'escola

A les terres de Ponent la nevada va començar de matinada i es va mantenir durant el matí amb una intensitat entre lleugera i moderada al pla de Ponent, i va deixar gruixos importants al pla de Lleida, des dels 30 centímetres de les Borges Blanques fins als 10 centímetres de la ciutat de Lleida, on feia dos anys que no nevava i catorze que no es produïa una nevada d'un gruix tan important. La cota va ser inferior als 200 metres i va nevar a totes les comarques del pla.

De seguida es van cobrir de neu les carreteres i això va impedir la posada en funcionament de moltes escoles. Per les dificultats que tenien els mestres o els alumnes per arribar-hi, es van anul·lar les classes en 43 centres escolars del pla de Lleida, cosa que va deixar 3.875 alumnes sense classe. Les sis comarques del pla de Lleida van haver d'anul·lar les rutes de transport escolar per seguretat.

Molts treballadors també es van quedar a casa al matí per les dificultats de moure's per les carreteres o pel fet d'haver de tenir els nens a casa. Aquesta situació va omplir a mig matí, quan la nevada va baixar d'intensitat i fins i tot va sortir el sol, el parcs dels pobles i les ciutats de nens i adolescents que jugaven amb la neu. A Lleida i Balaguer les riberes del Segre es van omplir de passejants que feien ninots de neu o buscaven una bona perspectiva per fotografiar la ciutat nevada sobre el riu. Alguns van provar, amb un cert èxit, de construir ninots de neu, que van quedar durant hores com a guardians somrients del riu. Els dos aparcaments de la Seu Vella de Lleida es van omplir: molts lleidatans hi van anar per immortalitzar el monument tenyit de blanc i per tenir bones perspectives de la ciutat amb les teulades i els camps enfarinats. Fins i tot alguns agents de la Guàrdia Urbana, que s'hi havien traslladat per vigilar que tot rutllés bé al turó, aprofitaven la calma per fer-se fotos ells també amb la ciutat emblanquinada al darrere.

La situació, però, no era tan idíl·lica per a molts altres ciutadans de Ponent. Un 4x4 bolcat en un terraplè de la C-53 entre Balaguer i Bellcaire d'Urgell assenyalava als altres conductors com era de perillós conduir, sobretot en les primeres hores del matí. Per creuar del pla de Lleida cap al Pallars, ja fos per Camarasa o per Àger, calia posar cadenes al vehicle. A Lleida, Balaguer o Mollerussa els operaris municipals treien la neu de les voreres amb pales i les màquines llevaneu recorrien els carrers principals per evitar que l'acumulació de neu provoqués accidents o col·lapsés la circulació. Les màquines no van arribar als nuclis petits. Només a la Segarra, una seixantena de pobles van quedar aïllats durant el matí. Veïns de l'horta de Lleida o d'urbanitzacions dels municipis pròxims a la capital van explicar que no es podien desplaçar per la neu que cobria les vies d'accés. “Som una cinquantena de veïns i per aquí no ha passat cap màquina en tot el matí”, va explicar David Quílez, veí d'una urbanització d'Alguaire que ahir es va haver de quedar a casa al matí.

Els més perjudicats a Ponent, però, van ser els que al matí van intentar desplaçar-se a Barcelona per carretera. Tant l'autovia A-2 com l'autopista AP-2 es van convertir en taps infranquejables. Arribar a la capital catalana va ser una odissea per als lleidatans i lleidatanes que ho havien de fer. Una d'elles la diputada Sara Vila, d'Iniciativa, que tenia sessió parlamentària al migdia però va quedar atrapada al Bruc. L'autopista també estava tallada i no era una alternativa. Va girar cua, va tornar a Lleida i va agafar el tren, que, tot i que amb retards, arribava a destí. “Hauria arribat abans amb tractor”, va ironitzar.

Al migdia la nevada va remetre i cap a les tres de la tarda la neu, que havia agafat pràcticament a tot el pla, començava a desfer-se. Les lleres del Segre van recuperar ràpidament el color verd, com si no hagués passat res. La majoria d'escoles en zones urbanes van reprendre l'activitat a les tres de la tarda.

Mentrestant, al Pirineu de Lleida s'ho miraven de lluny. Al Pallars la neu només va emblanquinar les cotes baixes on no acostuma a fer-ho, a la conca de Tremp. Al Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i l'Aran mantenen encara restriccions viàries en alguns punts per la neu acumulada els darrers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró