Societat

Societat

Xufles, llengua i un policia espanyol

Un home, detingut per la Polícia Nacional a l'aeroport de Barcelona després de negar-se a parlar en castellà als agents

El ciutadà només pretenia saber si es podia actualitzar la documentació a la comissaria del Prat

El consultor petrolier R. Berge pretenia ahir volar de Barcelona a Viena amb una motxilla, un ordinador portàtil i un quilo de xufles per fer orxata casolana quan arribés a la seva destinació, una població txeca situada molt a prop de la frontera austríaca. Cada u viatja pel món portant a sobre el que vol, per estrafolària que pugui semblar la càrrega, i, evidentment, parlant la llengua que més li plau. I en qüestió d'idiomes, al senyor Berge, un ciutadà que es defineix com a argentí italoalemany, el fet d'haver viscut de jove a Catalunya el va fer competent, i molt, en el català, idioma que sempre parla quan visita el Principat. I sempre vol dir sempre, encara que davant seu hi tingui un agent de la Policía Nacional que digui que no l'entén.

Va ser parlant en català que Berge es va dirigir ahir a les onze del matí a l'agent de la Polícia Nacional amb número de carnet professional 127.335 que atenia el mostrador de la comissaria que aquest cos de seguretat té a l'aeroport del Prat. L'home, que té la doble nacionalitat argentina i espanyola, hi va entrar per preguntar si podia renovar-se el DNI que té caducat des de finals de l'any passat. La resposta de l'agent de policia va ser: “No l'entenc, parli'm en castellà.” La interpretació que R. Berge va fer de l'actitud del policia que el va atendre –originari també de l'Argentina– va ser clara: “No és que no m'entengués, sinó que no em va voler entendre.”

Davant de la seva companya, Isabel, que va seguir tota la conversa, Berge va intentar fer-se entendre parlant a poc a poc i amb símbols i per resposta va obtenir una invitació de l'agent a marxar si no volia parlar en castellà. Berge fins i tot va acudir a la comissaria dels Mossos que hi ha al costat mateix
i va demanar a un agent de la policia catalana si volia fer d'intèrpret, però aquest s'hi va negar.

Berge va tornar aleshores a la comissaria de la Policía Nacional per intentar fer-se entendre però de seguida va comprovar que seria impossible: “L'agent em va dir que li estava fent perdre el temps i que si no li feia cas i no marxava m'aixecaria una acta i jo el vaig convidar a fer-ho.” L'agent, amb el DNI de Berge a les mans, va començar aleshores a redactar aquesta acta. Va passar el temps, Berge temia perdre l'avió que s'enlairava a les dotze del migdia i aleshores va anunciar al policia que marxava i que es podia quedar el DNI caducat. L'agent li va ordenar que no ho fes i en no fer-li cas i marxar de la comissaria és quan es va produir la detenció amb l'acusació de desobediència i resistència a l'autoritat. La detenció es va produir a dos quarts de dotze i no va ser fins a tres quarts d'una del migdia que el detingut va ser posat en llibertat després de signar un paper en presència d'una advocada d'ofici.

Un portaveu de la Policía Nacional va resumir els fets assegurant que es tractava d'un problema de “mala educació”. El mateix portaveu va assegurar que Berge havia “insultat els agents i els ha faltat el respecte”, que s'havia negat a identificar-se quan se li havia demanat la documentació i que va ser advertit que si insultava els agents seria sancionat per infringir la llei de seguretat ciutadana.

Berge sosté que la falta d'educació va venir del costat dels agents, que van tenir comentaris despectius cap a ell mentre va estar detingut. Ahir mateix es va posar en contacte amb l'advocat Carles Monguilod amb la idea de denunciar els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona