Societat

Els cotxes foscos absorbeixen la calor fins a 20°C més que els pintats de color clar

Un estudi alerta dels riscos que comporta la forta calor a l'interior d'un vehicle al sol

Deixar les finestres una mica obertes només baixa 2°C la temperatura

La pintura negra o fosca absorbeix la calor fins a assolir 20ºC més que la pintura blanca o clara. És una de les constatacions d'un informe que ha elaborat el RACC juntament amb el club de l'automòbil suís (TCS) per demostrar els riscos que comporten les altes temperatures que es poden arribar a registrar dins un cotxe exposat a la radiació del sol a l'estiu. Una de les conclusions principals és que romandre dins d'un vehicle parat i sense aire condicionat pot ser “perillós”, ja que a l'interior es poden arribar a assolir 55ºC amb una irradiació directa quan la temperatura exterior és de 35ºC.

En concret, l'estudi es va fer sobre dos vehicles iguals excepte en el color de la carrosseria i la tapisseria: un era de color negre i l'altre, blanc. Després d'exposar-los tots dos durant una hora a la radiació solar, la carrosseria del cotxe negre va arribar a 80ºC, mentre que la del blanc va ser de 63ºC. L'estudi precisa que l'increment de la temperatura sobre la superfície dels vehicles és progressiu, i que el seu màxim increment es produeix en els primers vint minuts d'exposició. S'alerta que tocar la superfície del vehicle únicament durant deu minuts pot provocar cremades a la pell.

Coneixedors o no d'aquesta realitat, l'any passat un 28% dels ciutadans de l'Estat espanyol que van comprar-se un cotxe nou van optar per un de blanc, el color més venut també a Europa, en un 25%. Els segueixen els pintats de color gris (18%), els de tons naturals (14%) i els metal·litzats (11%), mentre que el negre només representa un 4% (a Europa puja fins al 15%), segons dades del sector.

El RACC també alerta que estar dins d'un vehicle amb altes temperatures pot produir marejos i en certes ocasions es pot necessitar assistència hospitalària. I és que en l'estudi es precisa que la temperatura interior del vehicle pot arriba a 40ºC, en només tres quarts d'hora, quan la temperatura exterior és de 25ºC constants. També s'alerta que, passats 42 minuts, la temperatura sobre la superfície del quadre de comandament d'un vehicle ha resultat de 72,8ºC.

Els nens, els més vulnerables

En l'informe, el RACC destaca que els nens són “més vulnerables” en situacions extremes de temperatura perquè el seu aparell respiratori no està tan desenvolupat. S'alerta els conductors que no deixin mai el seu fill ni cap menor tancat dins del vehicle perquè la temperatura pot incrementar-se en deu graus en qüestió de pocs minuts. I és que un menor de dos anys pot morir en només una hora de forta exposició solar, segons els experts. Una trentena d'infants moren cada any dins de vehicles per aquestes circumstàncies als EUA.

Es recomana posar un para-sol al parabrisa, ja que pot reduir la temperatura del quadre de comandament fins a 11ºC. També s'indica que abans de fer ús de l'aire condicionat cal treure l'aire calent dels conductes de refrigeració del vehicle usant el ventilador del cotxe durant un minut. Finalment, es recorda que les mascotes també són vulnerables ja que, a diferències de les persones, no tenen mecanismes de sudoració per refrigerar el seu cos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia