Societat

Quedem el dissabte

Dincat promou la iniciativa ‘Vull les mateixes oportunitats' per afavorir el lleure inclusiu entre les persones amb discapacitat intel·lectual

El grup d'oci Estampida de l'associació Ratio organitza les sortides de dissabte a partir d'una pluja d'idees que fan a principi de curs

Tenen a l'agenda patinar, excursió a Port Aventura i anar a la discoteca

Catalunyacelebra avui el seu primer #GivingTuesday o “dia per donar” amb més de 200 projectes solidaris

Parelles, famílies senceres i sobretot grups d'amics coincideixen un dissabte a la tarda a la porta de l'Skating. Hi ha parelles que troben que és romàntic, famílies que han convertit en tradició anar-hi a celebrar els aniversaris dels fills i grups de joves que passen del romanticisme i tampoc estan d'aniversari, però hi arriben disposats a demostrar les seves habilitats i a no perdre el somriure, malgrat que hi hagi alguna caiguda de culs. Entre aquests últims hi ha el grup d'oci Estampida, tenen entre 20 i 36 anys, són
de l' associació Ratio , que promou l'oci inclusiu per a persones amb discapacitat intel·lectual i van acompanyats de dos monitors, l'Ana i en Martí. “Cada dissabte fem una cosa diferent, perquè tothom estigui content. La qüestió és passar-s'ho bé, no quedar-se a casa i fer colla”, explica l'Ana.

En realitat, dels set que són, només patinaran quatre. Però cap mal rotllo. L'Alba Balaguer, l'Estela i l'Ana, amb l'excusa de no passar fred, s'instal·len al bar amb vistes a la pista i comenten la jugada. Riuen amb els equilibris de la Mònica, l'Alba Capdevila, en Miquel i en Martí entre la multitud. El cert és que se'n surten prou bé. L'Alba Balaguer és la més nova al grup i també la més callada. L'Estela, en canvi, no para de xerrar i ensenya orgullosa la samarreta de Pablo Alboran, el seu cantant preferit. Per això s'encarrega de buscar suports per intentar aconseguir que el viatge de final de curs sigui a Màlaga. Tot i que té competència, perquè també hi ha la proposta d'anar a Eivissa.

Una de les característiques de Ratio és que promou el poder de decisió dels participants als diferents grups: el grup d'oci Estampida va fer una pluja d'idees per triar a principi de curs què aniran fent cada dissabte, i en l'agenda hi tenen des d'anar a la discoteca fins al Bosc de les Fades o dedicar una tarda a anar a veure botigues. De moment, però, tots coincideixen que el millor ha estat el diumenge a Port Aventura. “Tothom té dret a passar-s'ho bé i a gaudir del temps d'oci –insisteix l'Ana–. Són activitats que els dóna autonomia i alhora permeten a les famílies tenir un temps lliure.”

La Mònica està encantada amb el seu grup dels dissabtes i espera amb candeletes el dia de la discoteca. “Som totes molt ballarines”, assegura. L'Alba Capdevila li dóna la raó, però recorda que també aniran un dia a visitar la Sagrada Família i alguns museus. En Miquel és el més veterà del grup i té molta paciència amb tantes noies. “Jo m'apunto a tot. No tinc problemes”, indica, content d'haver pogut demostrar les seves habilitats sobre els patins.

Ratio és una associació que funciona a Barcelona des del 1997 amb l'objectiu de desenvolupar un lleure de qualitat al llarg de l'any i durant les vacances amb persones amb discapacitat intel·lectual independentment de les seves necessitats de suport. Ofereix més de 1.300 places de lleure arreu de Catalunya a l'any amb la participació de 200 monitors. És una de les propostes incloses en el projecte de lleure inclusiu Vull les mateixes oportunitats, de Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) . “El lleure és una eina essencial per canviar la mirada sobre les persones amb discapacitat, però també per fomentar l'autonomia, generar vivències noves, fomentar les relacions personals i millorar l'autoconfiança”, indica la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas.

Dincat s'ha apuntat al #GivingTuesday per buscar donacions per invertir en activitats d'oci inclusiu. És un dels 200 projectes que formen part del moviment global de solidaritat que arriba per primer cop a Catalunya i vol convertir el dia d'avui –primer dimarts de desembre– en “un dia per donar”.


om?

Ratio és una associació juvenil de lleure que organitza sortides de vacances i de cap de setmana, però també grups d'oci els caps de setmana.


uè?

'Vull les mateixes oportunitats' és un projecte de lleure inclusiu per tal que persones amb discapacitat facin activitats d'oci, cultura i esport.


ui?

Les 300 entitats de Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) treballen perquè persones amb discapacitat tinguin oportunitats com tothom



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona