Societat

Més eines contra els pisos turístics il·legals

L'Ajuntament eleva les multes, de fins a 600.000 euros per als webs reincidents, i reforça el cos d'inspectors

Tot i els 701 expedients oberts des del 2015, només 38 pisos han deixat d'operar

La lliurada contra els habitatges d'ús turístic (HUT) en general i els il·legals en particular és una de les principals batalles que vol disputar el govern d'Ada Colau. I com que també és de les més complexes, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit reforçar el front d'atac. D'una banda, destinant més personal a la detecció dels pisos operats sense llicència. De l'altra, amb càstigs més durs. Ahir ja va avisar que Airbnb i Homeaway, els dos primers portals d'internet multats per haver publicitat aquests establiments, s'exposen, en cas de reincidència, a multes que poden arribar a 600.000 euros, la quantitat màxima prevista en el règim sancionador de la llei de Turisme de Catalunya, i la que pensa aplicar el consistori.

Fins ara, cadascun dels dos portals ha rebut dues multes de 30.000 euros: una per anunciar els habitatges i l'altra per no facilitar les dades dels anunciants irregulars al consistori, que ha detectat altres setze plataformes que promocionen HUT il·legals. D'aquestes, sis han retirat els anuncis i col·laboraran amb l'Ajuntament en l'elaboració d'un codi de bones pràctiques per al sector. Les deu restants tindran multa pels anuncis, perquè segueixen tenint-ne, diu el consistori. Una d'aquestes ha facilitat a l'Ajuntament una llista amb 120 adreces i s'estalviarà la sanció per no cooperar. Les altres nou de moment no ho han fet, però encara hi són a temps.

L'enduriment de les multes afecta també els propietaris. El consistori entén que si la prova engegada l'any passat que permetia als titulars d'HUT il·legals condonar el 80% de la multa a canvi de destinar el pis a lloguer social ha fracassat –només quatre s'hi han acollit– és perquè les sancions eren baixes, de manera que, com ja va avançar aquest diari , les ha encarit: si abans aplicava les previstes en la llei del dret a l'habitatge, de fins a 15.000 euros, ara aplica, com en el cas de les plataformes, les de la llei de turisme. Als titulars dels pisos, però, se'ls aplicarà d'entrada la més baixa prevista per la norma, de 30.000 euros, que podrà encarir-se en casos de propietaris amb més d'un HUT. Quan la meitat o més dels habitatges d'un edifici operin sense llicència, la quantia de la multa es calcularà en funció del benefici que en treia el titular.

L'altra gran pota del pla de xoc que ahir van presentar la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz; el regidor de Turisme, Agustí Colom, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, són els reforços de l'activitat inspectora. El consistori vol ampliar tant les mans disponibles com les vies per detectar els habitatges sense llicència. Des de dilluns, destina vint persones, contractades via plans d'ocupació municipals, a comprovar si hi ha activitat irregular en immobles concrets i a entrevistar veïns i turistes per estrènyer el setge a l'activitat il·legal. Això en l'àmbit de ciutat. A Ciutat Vella, on ja hi havia quatre persones destinades a aquesta tasca, se n'hi incorporen ara quatre més.

El consistori, a més, ha creat un nou equip integrat per dos administratius i un lletrat per rastrejar el web. En les dues setmanes que fa que actuen, han localitzat vint possibles pisos il·legals. El cos d'inspectors per al front dels HUT també es reforça. En l'àmbit de ciutat, de dotze es passa a vint, que se sumen als 49 inspectors de districte. Entre els reforços i les campanyes de comunicació i sensibilització que també preveu el pla, el consistori es gastarà 1,35 milions d'euros l'any.

El pla el completen diverses mesures per millorar la col·laboració interadministrativa. De fet, Sanz va insistir en el missatge que l'Ajuntament “és l'administració que sempre dóna la cara” però que “no pot abordar sol aquesta qüestió” i necessita també eines que depenen d'altres administracions.

Ritme parsimoniós

Com a exemple, pot valdre el ritme parsimoniós al qual avança la tramitació d'un expedient des que es detecta un pis il·legal, i que es vol agilitar amb retocs al nou reglament que desenvolupa la llei de turisme i en el qual ara treballa el Parlament. Les 6.005 inspeccions fetes des del 2015 han comportat l'obertura de 701 expedients sancionadors i l'emissió de 604 ordres de cessament d'activitat, però per ara només han deixat d'operar 38 pisos i s'han arribat a tramitar –no pas a executar– 29 precintaments, 28 dels quals a Ciutat Vella. L'Ajuntament, abundant en el problema de la falta de coordinació, en aquest cas amb Hisenda, diu a més no saber quantes multes s'han arribat a cobrar, tampoc en el cas dels 357 propietaris de pisos amb llicència sancionats l'últim any i mig perquè se'ls va obrir expedient per incidències diverses que no van corregir. De fet, a banda del conveni amb la Generalitat per millorar l'ús compartit de l'eina tecnològica que detecta de manera automàtica anuncis a internet d'HUT sense llicència, el consistori vol aprofundir la col·laboració amb l'agència tributària, que ja ha iniciat tres mil investigacions fiscals basant-se en els 986 expedients les dades dels quals l'Ajuntament ha lliurat a Hisenda.

LES XIFRES

6.005
inspeccions
ha efectuat l'Ajuntament a possibles HUT il·legals des del 2015. Ha obert 701 expedients sancionadors i ha emès 604 ordres de cessament d'activitat
3.000
investigacions fiscals
ha obert Hisenda arran dels 986 expedients a pisos turístics sense llicència que li ha lliurat el consistori

CiU i el PP hi veuen fum

CiU i el PP van acusar el govern municipal de vendre fum. La portaveu adjunta de la federació nacionalista, Sònia Recasens, va retreure al bipartit d'Ada Colau que “vulgui fer veure que la lluita contra els HUT il·legals comença ara”, quan, segons Recasens, dinou de les vint mesures anunciades ahir ja s'havien dissenyat, i algunes engegat, pel govern de Xavier Trias. Al seu torn, el popular Alberto Fernández va denunciar que les denúncies per molèsties de veïns de pisos turístics van créixer entre el gener i el maig un 50% respecte al mateix període del 2015, i va considerar insuficient l'increment del nombre d'inspectors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

TMB reforça el servei de metro per les incidències a Rodalies

BARCELONA
infraestructures

El nou desastre a Rodalies col·lapsa punts del metro i busos regionals

barcelona
GIRONA

La línia R11 entre Barcelona i Portbou recupera la normalitat

GIRONA
societat

Barcelona parlarà de pau i recorda Arcadi Oliveras

Barcelona
comerç

Sis mesos de bon comerç

Barcelona

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA