Societat

Alerta perquè el discurs de l'odi ja no sobta a la xarxa

Un estudi europeu amb participació de la UB adverteix de la “passivitat” de víctimes i xarxes socials respecte al racisme

Els missatges xenòfobs s'han multiplicat

L'expressió de l'odi està tipificada com a delicte, les seves conseqüències són letals per a la convivència i la seguretat i, així i tot, els missatges racistes, xenòfobs i contra les minories circulen per internet amb molta tranquil·litat i total impunitat en molts casos. Així ho denuncien les conclusions del projecte europeu Prevenir, reparar i inhibir el discurs de l'odi als nous mitjans (Prism –sigles en anglès–) en el qual ha participat la Universitat de Barcelona (UB), juntament amb deu entitats europees més.

L'estudi, fet amb entrevistes en profunditat a una mostra diversa de 150 usuaris joves de les xarxes socials i professionals de la justícia, les forces de seguretat i l'educació, destaca la “passivitat” com la resposta més estesa a les mostres d'odi que hi ha a la xarxa. D'una banda, hi ha passivitat de les víctimes, que gairebé mai denuncien els atacs de què són objecte, la qual cosa ofereix una “realitat falsejada” del fenomen, segons avisa Olga Jubany, professora d'antropologia de la UB i coordinadora de l'estudi a l'Estat. “La gent no denuncia i sembla que hi hagi pocs casos, quan no és així”, aclareix Jubany. Segons dades del Ministeri de l'Interior, el 2014 hi va haver a l'Estat 1.200 delictes motivats per odi i discriminació.

Els mecanismes de les xarxes socials per impedir aquests delictes tampoc funcionen. Ho demostra l'experiment que es va fer amb Facebook, a qui es van denunciar un centenar de comentaris que contenien “incitacions inequívoques a l'odi i a la violència” i, tot i que la xarxa social va respondre en 24 hores, només en va suprimir nou. Tampoc són prou curosos els mitjans de comunicació generalistes en línia, que sota una capçalera respectable, sovint publiquen comentaris racistes i xenòfobs sense cap control. “Quan aquests tipus de missatges surten d'àmbits com els webs d'extrema dreta i te'ls trobes en diaris generalistes són més perillosos perquè s'assumeixen com a normals”, avisa la investigadora.

Reflex de la societat

Internet i les xarxes socials, per bé que multipliquen la difusió del discurs de l'odi, no són altra cosa que un reflex de la realitat social. “Des dels anys noranta cada cop s'assumeix més que els polítics facin discursos contra l'islam i la immigració i no dimiteixin”, assenyala Jubany, que posa com a exemple el Front Nacional francès i els discursos a favor del Brexit al Regne Unit. A això cal sumar-hi –afegeix el president de l'Associació Catalana d'Ajuda al Refugiat, Miguel Pajares– la confusió entre llibertat d'expressió i discurs d'odi.

Per frenar la proliferació de l'odi, l'estudi proposa conscienciar la població de les conseqüències del fenomen, millorar els sistemes de denúncia i la formació de policies, fiscals i societat civil.

LES XIFRES

1.200
denúncies
per odi i discriminació es van posar el 2014 a l'Estat. Entre el 60 i el 90% dels casos no es denuncien
9
missatges
de 100 amb incitacions clares a l'odi va suprimir Facebook en l'experiment de l'estudi europeu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva