Societat

Més vent i més fred

Fortes ratxes provoquen accidents i talls en carreteres i serveis ferroviaris

Prop de 140 avisos per despreniments d'arbres i teules

Afectació sobretot a l'Empordà, la Catalunya central i el Pirineu

A l'onada de fred siberià, ara s'hi ha afegit un fort vent que va provocar ahir moltes incidències, tot i que sense que s'haguessin de lamentar danys personals. Els Bombers van rebre prop de 140 avisos, sobretot per arbres caiguts, despreniments de teules, pals d'electricitat i telefonia tombats i contenidors bolcats a la via pública.

No obstant, la incidència més destacada es va registrar a Berga, on es van desallotjar els 217 alumnes de l'institut Serra de Noet per l'esllavissada de peces metàl·liques del sostre d'un porxo que uneix els cinc mòduls prefabricats del centre. Professors i pares fa cinc anys que esperen la construcció d'un nou centre i ahir, davant la inseguretat de la construcció prefabricada, van optar per enviar els estudiants a casa. I és que a Berga es van superar cops de vent de 100 km/h. A Vacarisses (Vallès Occidental) també es va aixecar la teulada de l'escola bressol El Xic. Va ser al migdia, mentre els infants feien migdiada, però ningú va prendre-hi mal.

El rècord, però, se'l va emportar Portbou, amb alguna ratxa de 158 km/h, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). A l'Empordà també es van registrar cops de 85 quilòmetres per hora a la Bisbal d'Empordà, els 79 km/h de Roses i els 62,6 km/h de Castell d'Aro. A més del nord del país, també a la Catalunya central i el Pirineu van patir especialment aquestes ventades. També al sud de Catalunya, ja que al Perelló va rebre cops de 90 km/h, i Amposta i Mas de Barberans van arribar a 84 km/h i 83 km/h, respectivament.

La línia R3 entre Ripoll i Puigcerdà es va haver de suspendre per cops de vent de 120 quilòmetres a partir de les 11 del matí. A excepció d'aquest tram, que es va cobrir amb autocars, la resta de la línia va funcionar amb normalitat. El servei s'havia de restablir a les 15.00 hores, però no va ser efectiu fins a les 17.30 a causa d'arbres caiguts a la via. Per la seva banda, al Port de la Selva es van quedar sense benzinera perquè una ventada va tombar els assortidors. També un camió va bolcar per culpa del vent a la C-14, a Peramola (Alt Urgell), i Oliana, a la mateixa comarca, es va quedar sense subministrament elèctric durant tres hores per la caiguda d'un pal de cablejat elèctric.

També es van registrar talls de llum a la Segarra, el Solsonès, l'Empordà, el Vallès Oriental, la Garrotxa i el Ripollès, entre d'altres zones. Al vespre encara quedaven un miler d'abonats d'Endesa sense llum.

Entre d'altres incidències, les estacions d'esquí del Pirineu només van poder obrir a mitges i algunes, com Port del Comte, va tancar. Aquests cops de vent tampoc van ajudar a l'extinció de l'incendi forestal d'Àger (Noguera), tot i que a la tarda ja van donar per controlat el foc.

El vent no va aparcar el fred i les baixes temperatures es van repetir a tot el país. La Creu Roja ja ha atès més de 10.800 persones en aquest període i els albergs municipals segueixen plens a les nits.

LA XIFRA

158
quilòmetres per hora
és el cop de vent més fort registrat durant la jornada ahir a Portbou, a l'Empordà.

La ventada segueix i baixa el termòmetre

La temperatura baixarà lleugerament avui a Catalunya altra vegada, encara que els valors seran els normals d'un mes de febrer, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Tot i això, es mantenen avisos per onada de fred, vent i mal estat del mar. Les temperatures mínimes se situaran entre els 7 i 2 graus sota zero al Pirineu i Prepirineu, i entre els 4 i 1 sota zero a la Depressió Central i al prelitoral nord. A la resta, entre zero i els 5 graus positius. L'onada de fred es mantindrà encara uns dies i el vent seguirà bufant fort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES