Societat

Revetlla segura a Castelldefels

Els trens canviaran l'andana d'aturada per evitar que els passatgers tinguin temptacions de baixar a les vies

La Generalitat demana als ciutadans precaució perquè el risc d'incendi és aquest any molt elevat

Els trens provinents de Barcelona que s'aturin a l'estació de Platja de Castelldefels canviaran de via i obriran les portes en l'andana més propera a la sortida per evitar que els passatgers hagin de fer servir el pas inferior i tinguin temptacions de creuar les vies per evitar esperes. Aquest és un dels aspectes més significatius del dispositiu en què col·laboren Renfe, Adif, la policia local de Castelldefels i els Mossos d'Esquadra per evitar que es repeteixi la tragèdia de fa dos anys, en què van morir dotze persones atropellades per un tren. La modificació de les vies s'aplicarà als trens que arribin a l'estació entre les nou del vespre i dos quarts d'una de la nit. “Aquesta és una mesura extraordinària i nova que l'any passat no es va posar en marxa perquè Renfe i Adif no ho van considerar necessari”, va explicar a-hir Domingo López, subinspector de la policia lo-cal de Castelldefels.

Fins a disset vigilants controlaran a les andanes que ningú salti a les vies. A més, un dispositiu conjunt preveu la presència d'una vintena de mossos i agents locals que registraran les persones sospitoses de portar armes i objectes que es puguin fer servir com a tal. El dispositiu de seguretat de la platja de Castelldefels, un dels llocs més concorreguts de l'àrea metropolitana per la revetlla de Sant Joan, inclou vigilància prèvia per evitar l'acumulació de materials que es puguin cremar, ja que les fogueres estan prohibides. També es controlarà l'estacionament a la zona on es concentren els bars i discoteques per evitar la pràctica del botellón i s'incrementaran els controls d'alcoholèmia. Per facilitar l'accés amb cotxe s'ha previst una zona d'aparcament per a 400 vehicles en un solar al carrer Mèxic. De fet, segons el subinspector de la policia local, “el que menys ens preocupa és l'estació”, amb referència a la multitud que es congrega a la zona de la platja. Segons López, aquest any es millora el dispositiu respecte al de revetlles anteriors.

Puig demana precaució

El conseller d'Interior, Felip Puig, va demanar ahir que els ciutadans extremin les precaucions aquesta revetlla perquè el risc d'incendi és enguany molt elevat. La situació als boscos és complicada perquè la vegetació està molt seca i s'ha d'evitar tirar petards i encendre fogueres a una distància inferior a 500 metres del bosc. Hi haurà 1.100 bombers, entre funcionaris i voluntaris, preparats per fer front a qualsevol emergència.

Els Mossos tindran més de 3.000 agents treballant, que vigilaran especialment les vies d'entrada i sortida de les ciutats grans i les principals zones d'oci, platges i línies de tren més concorregudes. A més de les estacions de Castelldefels, s'ha reforçat la vigilància a les de Sitges i Vilanova. El telèfon 112 doblarà el personal entre les deu d'aquesta nit i la una de la matinada, quan es preveu que hi hagi més trucades. S'espera que 500.000 vehicles surtin aquest cap de setmana de l'àrea metropolitana.

LA XIFRA

5.000
efectius
de la Generalitat, entre Mossos, bombers i personal de Protecció Civil treballaran durant la revetlla.

LA FRASE

Catalunya viu una complicada campanya d'estiu perquè la vegetació està molt seca
Felip Puig
conseller d'interior

Petards en paquets d'estalvi i coques més petites

Redacció

Pólvora de baixa

El 99% de les vendes de petards a Catalunya es fa aquesta setmana de Sant Joan. Unes 800 tones brutes amb un negoci entre 5 i 8 milions d'euros. El volum de vendes de petards va baixar un 20% el 2009 i encara no s'ha recuperat. Per això, els fabricants ja en tenen prou si es manté la facturació, malgrat que en els últims anys s'han incorporat al mercat col·lectius d'immigrants aficionats
als petards que fins fa poc no en consumien. La gran majoria de botigues ofereixen paquets d'estalvi, de manera que agrupen una mica de cada producte en cada capsa. Així, els fabricants s'asseguren també que no hi hagi un gran estoc d'algun dels petards i que se n'esgotin d'altres. La
mitjana de cada català és d'uns 30 euros, segons l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia.

Coques ‘low cost'

Pel que fa a les coques, els pastissers esperen mantenir les vendes de 50.000 pastissos de l'any passat, encara que sigui reduint encara més la mida de les més petites. Si fa anys la coca més petita pesava mig quilo, ara se'n poden trobar de només 200 grams. La mida petita s'imposa “i la més gran, la d'un quilo”, ja només la preparen “per encàrrec”, assegura Joan turull, president del Gremi de Pastissers de Catalunya. Per especialitats, els pinyons segueixen sent els líders, tot i que guanyen pes les especificitats locals, com ara el brioix de l'Ebre, la de crema i avellanes de Llavaneres, les de recapte a Ponent... El Gremi de Forners de Lleida n'ha preparat una fins i tot sense sucre, pensada per als diabètics. El fet que la revetlla coincideixi en un dissabte afavorirà les vendes a la costa, sobretot, i en altres poblacions turístiques, i perjudicarà les vendes a les grans ciutats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.