Societat

Degustant un horitzó de llibertat

La fira de degustació Firatast ofereix una edició especial al palau firal de Girona durant el cap de setmana de les jornades ‘Catalunya, llibertat i dignitat‘

Serà un gran menjador però també una zona de descans

La fira de degustació Firatast ofereix una edició especial durant els tres dies de les jornades Catalunya, llibertat i dignitat, l'11, 12 i 13 de juliol. Igual que a les altres edicions de Firatast, es farà al Palau de Fires de Girona, però en aquesta ocasió, l'entrada al recinte serà gratuïta i tant hi podran accedir els assistents a les jornades com al públic en general que vulguin gaudir d'un dinar, sopar o simplement dels nombrosos tastets que s'hi serviran. Estarà obert cada dia fins a les dotze de la nit. Divendres obrirà a les sis de la tarda i dissabte i diumenge, a les dotze del migdia. El Firatast d'estiu també funcionarà amb tiquets: un tiquet costarà seixanta cèntims i una tira de deu tiquets valdran 5 euros. “Totes les degustacions costaran entre un i sis tiquets”, segons explica Josep Maria Matamala, director d'Incatis, empresa que organitza la fira.

El nou Firatast “serà una mica diferent pel que fa a composició” d'altres edicions. S'hi instal·laran taules i cadires a la zona central del palau firal i els estands se situaran al voltant de la fira. “Està pensat com un gran menjador, ja que es preveu poder-hi col·locar entre 1.200 i 1.400 cadires, però també serà una zona de descans i esbarjo”, diu.

Ara per ara ja hi ha confirmats una divuitena d'estands diferents, entre els quals hi ha l'associació Ateneu de la Dona de Vilablareix, que serviran plats cuinats; el centre gastronòmic Domus Sent Sovi d'Hostalric, que portaran productes d'Hostalric; Inalba SL, especialitzada en coques de recapte; A Casa com a Casa servirà arrossos; Licors Tir, SL portarà vins i caves. També hi ha previst l'assistència de la pastisseria Margenat amb xuixos; Di Capri Gelats Artesans, que assistirà a la fira amb gelats; els restaurants Llagostera.cat, que serviran productes cuinats; Viñolas Costas SL portarà arrossos; Artesans de l'Abel, embotits i formatges; Vintur, SL peix i vins; Jim's Girona, peix, carns i vins; Maset del Lleó, servirà vins i caves i Ginfer, que oferirà tastets de gintònics. A Firatast també hi haurà la presència dels ajuntaments de Santa Coloma de Farners, que poratarà tota mena de productes de ratafia; el de la Vall d'en Bas amb les hamburgueses Natrus; el de Sant Martí de Llémena amb cuina de remences i el de Santa Pau amb els fesols.

L'empresa Incatis també s'encarregarà del bar que s'habilitarà al Camp de Mart. Aquesta vegada hi haurà una única barra central i molt més gran que les que s'han muntat aquests darrers dos anys. Els tiquets de Firatast també serviran per adquirir begudes al bar.

JOSEP MARIA MATAMALA I ALSINA

“Firatast promociona la gastronomia”

Incatis és l'empresa de Girona que organitza des de fa vint anys el Firatast, una fira que va començar a Girona però que amb el temps s'ha celebrat en diverses poblacions catalanes, entre les quals hi ha Lleida i Reus, però també Blanes i Sant Feliu de Guíxols.

Aquest serà un any especial?
Sí. Ja fa vint anys que vam celebrar a Girona el primer Firatast. I podríem dir que aquesta edició especial que fem de l'11 al 13 de juliol ja forma part del vintè aniversari.
Com va començar Firatast?
Entre els anys 1987 i 1995 jo vaig ser regidor a l'Ajuntament de Girona i una de les àrees de les quals m'ocupava era la Fira. En una visita que representants de l'Ajuntament vam fer a Reggio Emilia, la ciutat agermanada amb Girona, vam veure que celebraven la fira de les Meravelles. Era una fira que començava a les 6 de la tarda, quan les botigues tancaven i oferien productes més econòmics. Vam pensar que a Girona podíem fer una cosa semblant. Així que amb en Tomàs Sobrequés, que aleshores era regidor de Promoció Econòmica, vam proposar a Fira de Girona fer un Firarebaixa. El primer Firarebaixa es va fer el 1993 i el vaig organitzar jo mateix perquè la fira no se'n va sortir. Després de dos anys de funcionament, Fira Girona va decidir que se'l quedava. Evidentment això jo no m'ho vaig agafar bé I com que ja feia temps que em ballava pel cap crear una fira de degustacions, primer de tot vaig registrar-la perquè no em tornés a passar el mateix que Firarebaixa i després la vaig posar en funcionament. Ara ja té vint anys.
L'inici de la fira però no era com el que coneixem avui?
Era una fira que tenia com a objectius que els artesans poguessin promocionar els seus productes a través de la degustació i fer negoci. En la primera edició es va obrir a les empreses gironines. A la segona, però, ja hi van venir empreses de tot Catalunya. A partir d'aquí, Firatast va anar creixent fins al punt que hem organitzat edicions de la fira a Lleida, Reus, la Farga de l'Hospitalet, però també a Blanes i a Sant Feliu de Guíxols. A més, amb el Patronat de Turisme vam adaptar el Firatast com un element de promoció i el vam convertir en el conegut Girona Viva, que durant molts anys va servir per donar a conèixer els productes gironins arreu de l'Estat espanyol i Europa. Amb els anys, Firatast ha anat evolucionant i s'ha adaptat a la demanda del públic. Abans la gent venia a fer degustacions i ho feia dreta, i ara, en canvi, ve a dinar i a sopar i s'entaula. Fins i tot es munten grups i es fan dinars o sopars familiars. Firatast continua sent una fira ideal de promoció dels restaurants i l'única manera que tenen de deixar provar els nous plats. És una fira de la promoció de la gastronomia.
Com celebrareu el vintè aniversari?
A l'edició que es farà a l'octubre, i hi haurà molta més activitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia