Societat

Nous reptes per arraconar la violència de gènere

Una campanya insta al rebuig social a qualsevol mena de violència masclista i als còmplices dels atacs

Avui es reivindica el dia internacional per l'eradicació de la violència envers les dones

Avui és el dia del llaç lila. La jornada internacional d'eradicació de la violència envers les dones es viurà a Catalunya amb diversos actes de conscienciació, i amb el repte que la lluita contra aquesta xacra social esdevé encara imprescindible. La mort d'una dona a Barcelona dissabte, és el darrer episodi de la necessitat de lluitar contra aquest fenomen.

L'Institut Català de les Dones ha engegat una campanya que promou el rebuig social a la violència masclista i els seus còmplices: Gira-li l'esquena. La campanya consta de diverses imatges de persones que mostren la seva esquena nua i tatuada amb paraules de rebuig als atacs. S'insta la ciutadania a denunciar i arraconar els implicats en casos de violència masclista. L'han assumit ajuntaments i diputacions catalanes, i alguns l'han adaptat al seu municipi o hi han participat de forma activa, com el consistori de Sant Pol de Mar.

La campanya busca posar fi a qualsevol mena de complicitat envers els agressors. El rebuig social de les persones amb alguna denúncia afavoriria el seu arraconament i ajudaria a conscienciar-ne els joves per evitar que reprodueixin aquests comportaments. Les dades de Catalunya i l'Estat indiquen que cada cop hi ha més dones menors afectades per agressions. El 4,2%de les víctimes ateses pel Mossos d'Esquadra són menors. Prop de 12.000 denúncies s'han atès des del gener fins a l'octubre del 2014.

La gran majoria de les víctimes tenen entre 22 i 45 anys. de les 14 víctimes mortals d'enguany, en set casos s'havien instruït diligències policials. Sis dones havien denunciat i en un cas, els agents havien actuat d'ofici.

Les entitats feministes alerten aquests dies que els jutges catalans són força reticents a decretar ordres d'allunyament. I també un més gran i acurat seguiment d'aquestes ordres, en ser un primer indicador del perill d'agressió. El cas de l'Andrea, la penúltima víctima a qui se li havia rebutjat una petició d'allunyament, servirà d'exemple per aquesta demanda.

Discapacitades

En un àmbit més acadèmic, l'Institut Català de les Dones organitza avui una jornada sobre la problemàtica concreta de les dones amb diversitat funcional. La situació de les dones discapacitades requereix un abordatge específic. Els estudis demostren que més d'un 40% de les dones i nenes en aquesta situació han patit algun tipus de violència al llarg de la seva vida.

D'altres entitats posen de manifest la necessitat d'ajudar les supervivents a un atac. La societat acostuma a etiquetar-les i els costa de treure's del damunt l'amenaça o la pena d'haver estat agredides. “La societat ens segueix veient com l'ull morat, en lloc de veure'ns com supervivents que superem un problema”, explica Ana Bella Jiménez, del Projecte Escola Social. Aquest pla promou sortides laborals de gestió de grup de dones capaces de liderar la superació d'algun problema laboral.

11.853
víctimes
han estat ateses pels agents. Un 4,2% són menors i un 11% més grans de 65 anys.
14
homicidis de dones
s'han registrat a Catalunya aquest 2014. En tot l'Estat la xifra puja fins a 45.
10.995
denúncies
per violència masclista han instruït els Mossos d'Esquadra des de gener a l'octubre.

Un Ajuntament “d'esquena” a la violència

Regidors i treballadors de l 'Ajuntament de Sant Pol protagonitzen amb una pancarta gegant penjada a la façana del consistori la seva adhesió a la campanya ‘Gira-li l'esquena' que promou l'Institut Català de les Dones. L'alcaldessa i regidora d'Igualtat, Montserrat Garrido (CiU), va destacar la bona predisposició de la gent que hi ha participat. La impactant imatge es va instal·lar ahir en el marc dels actes del dia contra la violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia