Educació

El campus del Besòs de la UPC s'obrirà el setembre del 2016

Els 2.500 alumnes de l'escola d'enginyeria tècnica industrial seran els primers a traslladar-se al nou espai universitari

També està previst que hi arribin grups de recerca en enginyeria química i dels materials

El nou campus universitari Diagonal-Besòs, de la UPC, obrirà portes el setembre de l'any vinent coincidint amb l'inici del curs lectiu 2016-2017, tal i com han confirmat fonts de la mateixa universitat. Els alumnes que cursen els graus que ara s'imparteixen a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB), l'escola industrial del carrer Urgell de Barcelona, seran els primers a traslladar-se al nou campus universitari de Sant Adrià de Besòs, ubicat entre el port Fòrum i el barri de la Mina.

Tot i que fa un any s'havia anunciat que les classes al nou campus de la UPC podrien començar aquest setembre, un endarreriment en el calendari d'obres ha obligat a posposar durant un any el trasllat. Els primers estudiants en arribar-hi seran els 2.500 alumnes que cursen els graus en enginyeria biomèdica, enginyeria de l'energia, enginyeria elèctrica, enginyeria electrònica industrial i automàtica, enginyeria mecànica, enginyeria química, i el màster universitari en enginyeria de l'energia. També està previst que s'instal·lin al nou campus alguns grups de recerca de la UPC com ara el d'enginyeria química i el d'enginyeria de materials.

L'EUETIB ocuparà l'edifici A del campus del Besòs, que té una alçada de dotze plantes i disposarà de més instal·lacions, espais adaptats als graus que s'imparteixen i laboratoris millors, segons la UPC. Al nou campus també s'hi estan erigint dos edificis universitaris més, que rebran, entre d'altres, l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Des de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs es considera que la posada en marxa del campus, que representarà l'arribada dels primers estudis universitaris a la ciutat, és la prova de les “grans potencialitats de futur del municipi”, tal com explica l'alcalde de la ciutat, Joan Callau, que veu en el campus de la UPC un element de dinamització del barri de la Mina, a tocar de les noves instal·lacions universitàries. Està previst que els estudiants del campus facin servir instal·lacions del barri que ja es van construir de manera sobredimensionada per a les necessitats actuals del barri i concebudes per donar servei a la comunitat universitària. És el cas de dos equipaments creats en el marc del pla de transformació del barri de la Mina: la biblioteca Font de la Mina i el poliesportiu del barri, situat a tocar del nou campus.

El consistori adrianenc també ha fet els tràmits urbanístics necessaris per propiciar l'arribada a la zona de l'agència europea Fussion for Energy, l'única de la UE situada a Catalunya, i que lidera el projecte de recerca en energia, que vol demostrar que la fusió és una font d'energia segura, i ecològicament responsable.

LA XIFRA

2.500
alumnes
cursen estudis de grau superior a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona.

LA DATA

9-2016
El curs vinent
està previst que es comencin a impartir els primers estudis al campus Diagonal-Besòs de la UPC.

Recerca mèdica a l'escola industrial

La sortida dels estudis de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial servirà per alliberar d'usos l'escola industrial de Barcelona, ubicada en un recinte modernista que ocupa una extensió de quatre illes de cases de l'eixample entre els carrers Urgell i Viladomat, i París i Rosselló. El mes d'abril passat, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de la ciutat van signar un conveni per crear una comissió que defineixi quins usos de futur es poden fer en una part del recinte. La voluntat, en aquell moment, era que l'espai s'acabés convertint en un gran enclavament que centralitzi l'activitat de recerca i part de la docència que depèn de l'hospital Clínic, situat gairebé a tocar de l'escola. A hores d'ara, el complex hospitalari té escampats per la zona alguns dels seus centres associats o equips de recerca. Tots ells es podrien agrupar-se en un mateix punt que serviria per estructurar un gran pol dedicat a l'atenció, la investigació i la formació mèdiques en ple centre de Barcelona. Es tracta d'un projecte a llarg termini, però el desllorigador de tot plegat serà la marxa dels alumnes, el setembre vinent, al campus de Sant Adrià de Besòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.