Societat

La Generalitat permetrà llogar habitacions als turistes

Els ciutadans hauran de viure al pis i pagar una taxa turística

Les estades no podran superar els 31 dies i l'activitat es podrà fer durant un màxim de quatre mesos

El govern aprovarà “en els propers mesos” un decret que regularà fins a vuit modalitats d'establiments turístics, entre les quals hi ha nous tipus que fins ara no estaven previstos per la llei, com ara les àrees d'acollida d'autocaravanes o les habitacions en habitatge compartit, que alguns ciutadans ja ofereixen a través de plataformes d'internet, i que l'any passat va sancionar la Generalitat.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va informar ahir que tots aquests establiments d'ús turístic, inclosos els pisos i cases de propietaris privats, hauran d'estar registrats als ajuntaments o a la Generalitat, i els seus usuaris hauran de pagar una taxa turística, de 0,65 euros per nit a Barcelona i 0,45 euros a la resta de Catalunya. A més, els ajuntaments podran determinar en quines zones es poden ubicar els establiments turístics, i se'ls dota de la mateixa capacitat sancionadora que la Generalitat.

A més de regularitzar els allotjaments turístics, l'objectiu del govern és racionalitzar i simplificar la normativa turística, fet –s'assegura— que “suposarà que es facilitin els tràmits amb l'administració”. Amb aquesta norma es vol “evitar l'economia submergida” i “la indefensió del consumidor”, va assegurar Puig.

Moratòria a Barcelona

El conseller va insistir que amb aquest reglament el govern “aposta per acreditar els serveis turístics que s'ofereixen i exigir-los qualitat”. També va assegurar que aquest model és “proactiu”, mentre que el de l'Ajuntament de Barcelona és “prohibitiu”, referint-se a la decisió del govern d'Ada Colau de suspendre la concessió de les llicències turístiques a tot Barcelona. No obstant això, Puig va indicar que aquesta normativa no és per contrarestar la moratòria fixada per Colau.

Pel que fa al lloguer d'habitacions, la norma fixa condicions: el titular del pis ha de viure-hi; només pot llogar un màxim de dues habitacions; les estades no podran superar els 31 dies, i l'activitat es podrà fer durant un màxim de quatre mesos a l'any; ha de permetre l'ús del bany als hostes, i només es podrà prestar servei d'esmorzar. És el conegut bed&breakfast i el govern segueix el model d'Amsterdam.

Quant les àrees d'acollida d'autocaravanes, es defineixen com espais de terreny delimitats i oberts a autocaravanes en trànsit, a canvi d'una contraprestació econòmica. No s'admeten elements fixos i permeten una estada màxim de 48 hores. La conselleria assegura que és una infraestructura “amb una demanda molt alta” sobretot de turistes del nord i del centre d'Europa que viatgen fent ruta, i que fins ara aquesta necessitat no es cobria a Catalunya.

LA FRASE

És una aposta del govern per tal d'exigir qualitat als serveis turístics que s'ofereixen al país
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació

LA XIFRA

8
modalitats d'allotjament
turístic regularà el nou decret d'Empresa per tal d'actualitzar l'oferta existent.

LA DATA

2014
Compromís
del conseller d'Empresa a regular el sector, durant la celebració del Dia Mundial del Turisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia