Societat

La crònica

Un foc digne del 45è aniversari

Accitana va venir a Blanes amb tota la seva artilleria, disposada a revalidar el títol

Pirotecnia Accitana, mes coneguda a Blanes com María Angustias Pérez, o com la que ha guanyat les dues ultimes edicions del Concurs Internacional de Focs d'Artifici, va venir ahir a Blanes amb tota la seva artilleria i amb tota la intenció de revalidar el seu títol. Va fer pràcticament tot el que es dóna per fet en un concurs pirotècnic d'aquestes característiques, el que s'havia de fer en la 45a edició de Blanes: lluir la roca de Sa Palomera com a icona principal d'aquest certamen. Només de començar i per acompanyar al rètol obligatori de Blanes 2015, va encendre bengales abraçant la roca i portant els incendis en vermell fins el límit màxim de la part terrestre de la platja. Va abarcar així, absolutament tot l'espai . Es va fer amo de l'escenari en què va acabar protagonitzant un dispar digne de ser guanyador. Deixant de banda que durant l'espectacle alguns efectes van tocar el terra, o que algunes peces no semblaven arribar a l'alçada adequada per complir la seva funció, la resta de l'esdeveniment va destil·lar bon gust i un gran treball de disseny. Un exemple: Va repetir tres façanes de dues alçades molt ben col·locades, la primera d'elles en verd, la segona en vermells i la tercera en intermitents blancs.

Va guardar el millor pel final, com ha de ser. Es va vantar amb treballs digitalitzats diverses vegades, movent el foc per terra recorrent tota la zona de dispar obrint ventalls. Un dels moments de més creativitat va ser quan va anar obrint diferents posicions de foc en les que a la vegada obria l'angle d'orientació del dispar del centre cap a fora. Amb això va anar sumant foc i ritme fins assolir una espècie d'èxtasi en què tot l'escenari va quedar cobert de color blanc. Aquests augments de tirs per guanyar ritme són coses de molta vàlua en l'art de la pirotècnia, i més encara quan també es va atrevir a fer moments amb prou feines sense so.

El foc aquàtic va ser espectacular. I va tenir l'habilitat d'intercalar-ho als dos costats obligatoris de la roca, guanyant temps i creant expectació. L'encert més gran va ser recuperar el foc aquàtic en l'apoteosi final, en què va desplegar pirotècnia a terra, mar i aire. Això ho pot fer algú com José Luis Torrecillas Pérez, dissenyador del dispar d'anit.

Ho va fer també l'any en què va guanyar el concurs internacional de fosc de Tarragona, creant un gran impacte amb aquest atreviment. Això, insistim, ho pot fer algú com Accitana, firma que ahir es va atrevir a Blanes a fer explotar peces aèries en plena roca, a terra, al principi del dispar. Això no té perill perquè es va fer a la part de darrera de la roca de Sa Palomera, que va servir de protecció per al públic, i d'element de subjecció per al pirotècnic. Es va notar, per tant, que coneix perfectament l'espai de dispar de Blanes, no en va aquesta firma ja porta dos primers premis.

La 45a edició dels focs es clou avui amb l'actuació de Pirotecnia Global Foc de València. El veredicte del concurs no es coneixerà fins dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia