Ciència

CIÈNCIA

La URV dissenya una nova raqueta de pàdel

Menys forats, més agilitat

Algunes empreses ja comercialitzen les raquetes fabricades amb el nou disseny

No és necessari que les raquetes de pàdel tinguin tants forats per ser aerodinàmiques. Aquesta és una de les conclusions que defensa l'investigador del departament d'enginyeria mecànica i del Laboratori d'Interacció Fluid-Estructura de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Francisco Huera-Huarte. Les seves investigacions han aparegut en publicacions científiques i una empresa s'ha interessat per comercialitzar raquetes, més àgils i resistents i que només disposen d'un forat.

Cal que una raqueta de pàdel disposi de forats per fer el joc més eficient? Si eliminem els forats innecessaris podrem jugar amb més rapidesa? Aquestes qüestions planaven damunt del professor del departament d'enginyeria mecànica Francisco Huera-Huarte i els seus alumnes de postgrau de la URV durant un partit de pàdel. En aquell moment, va decidir-se a aplicar els seus coneixements per descobrir què podia fer la ciència per fer possible un joc més àgil.

I de l'anècdota es va passar a l'article. Com en la faula de la poma d'Isaak Newton, Huera-Huarte ha traslladat l'anècdota en ciència i ha aplicat els seus coneixements de mecànica de fluids per dissenyar com hauria de ser una raqueta de pàdel més aerodinàmica que les convencionals.

Dit i fet. El seu estudi va publicar-se l'any 2013 al Journal of Sports Engineering and Technology, una prestigiosa publicació científica, i posteriorment ha fet el pas al terreny de joc. “Després de la publicació de l'estudi, diverses empreses es van interessar per fer realitat aquest tipus de raqueta”, apunta Huera-Huarte.

Una d'aquestes empreses va ser la Drop Shot, que va mantenir la seva aposta fins al final i, actualment, està comercialitzant una raqueta de pàdel que compleix amb tots els requisits que ja apuntava l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili: canviar la distribució dels forats i disminuir-ne el nombre.

“La clau de l'estudi no és només eliminar els forats, sinó aprofitar l'espai d'una manera diferent”, assenyala també l'investigador. El model que s'ha comercialitzat seguint aquest patró compta només amb un forat, col·locat de manera estratègica per tal d'adaptar-se a la normativa vigent de l'esport. A més a més, també compta amb el vistiplau dels mateixos professionals del pàdel com ara Ángel Ruiz Muñoz, un jugador que destaca molt positivament els atributs de la raqueta.

Apropar la ciència al món real

El departament universitari que ha fet realitat aquesta investigació ha complert amb dos dels objectius primordials. D'una banda, fer més fàcil la pràctica d'un esport que cada cop desperta més interès com és el pàdel, però, al mateix temps, haver pogut difondre la tasca del departament que, de vegades, no és suficientment coneguda entre la població.

“Dintre de l'àmbit científic gaudim de reconeixement i treballem molt en diversos camps, com és el de l'automoció”, explica Huera-Huarte, que afegeix que “a vegades fa falta incidir en camps com l'esport, tan aparentment allunyats dels despatxos científics, per donar a conèixer la nostra tasca”. Qui sap si aquest estudi canviarà definitivament la nostra manera de jugar a pàdel.

L'estudi
sobre la disposició dels forats en la raqueta de pàdel va aparèixer en publicacions científiques i, posteriorment, ha fet el pas al terreny de joc
2013
Any
de la publicació de l'estudi al Journal of Sports Engineering and Technology


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia