Societat

Tortosa

Cinta 2015

Cita amb 200 pubilles

Tortosa celebra avui els primers actes emmarcats en les festes majors de la Cinta, que tindran lloc a partir del proper 3 de setembre

Durant aquesta nit més de 200 pubilles es donaran cita a la proclamació de les reines de les festes en un acte que inclourà l'actuació de l'Orfeó i la Banda Municipal de Música

“Un dels millors actes de les festesés la presentació, perquè és un acte molt emotiu”

La capital de les Terres de l'Ebre viurà durant la jornada d'avui l'avantsala d'unes festes de la Cinta que es preveuen massives amb desenes d'actes. Tot i que la celebració més esperada i multitudinària és la presentació de les pubilles, el tret de sortida de la festivitat tindrà lloc a les 17.30 amb l'engegada de coets anunciadors per tota la localitat. Mitja hora més tard, a les 18.00, es produirà la tradicional sortida del seguici festiu de la Cinta, format pels gegants i cort de bèsties de la ciutat. El recorregut partirà de la casa dels Gegants i travessarà l'avinguda Generalitat i el carrer Doctor Vila fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament.

La cercavila adquirirà més rellevància a partir de les 18.45, quan s'hi uniran les pubilles, les pubilletes, el pregoner i les autoritats en una desfilada fins al parc municipal Teodor Gonzàlez. Serà aquí on tindrà lloc un dels actes més esperats durant l'any per tots els tortosins a partir de les 19.00. Es tracta de la proclamació de les reines de les festes majors de la Cinta, així com de la presentació de les 105 pubilles que representaran les diferents entitats de la ciutat i els pobles del municipi. Durant aquest acte s'imposaran les bandes i insígnies de l'Ordre de l'Atxa a la reina, Alba Benaigues, a la representant de l'escola de futbol Dertusa i reina infantil, Paula Calabuig, i a la resta de pubilles i pubilletes.

El pregó de les festivitats l'oferirà l'empresari i expresident de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora. La celebració inclourà les actuacions de l'Orfeó Tortosí, la Banda Municipal de Música i els alumnes i professors de l'escola de ball, música i cant tradicional Lo Planter. Cap a les 21.00 la banda interpretarà el pasdoble Tortosa com a cloenda de la proclamació de les reines de festes. L'alcalde tortosí, Ferran Bel, ja ha avançat que “un dels millors moments de les festes és la presentació d'avui perquè es tracta d'un acte molt emotiu”.

La proclamació de les reines és un dels actes més tradicionals i, segons explica el regidor de festes, Domingo Tomàs, “representa el gran pes del teixit associatiu en les celebracions de la Cinta”. De fet, l'acte d'imposició de bandes concentrarà més de 200 pubilles, entre entrants i sortints, de les diferents entitats, i mostra “la importància de les associacions per teixir de color i activitat la festa major”, en paraules del regidor tortosí.

La festa continuarà a la nit amb l'esperada actuació del grup Manel Fuentes & The Spring's Team, una banda tribut a Bruce Springsteen que oferirà un espectacle de més de dues hores que tindrà lloc al parc Central. A més, durant avui i demà el circuit de Penyes oferirà proves esportives al pavelló firal i al recinte poliesportiu de Vinallop. Les festes, però, no fan més que començar amb aquests actes inicials, ja que durant el cap de setmana que ve tindrà lloc el gruix d'activitats.

El dijous 3 de setembre oferirà actes des de ben aviat amb la llançada del coet anunciador a les 9.00. Després hi haurà l'arribada dels gaiters a la plaça de l'Ajuntament per anunciar l'inici de les festes. A les 10.30 els tortosins podran assistir al tradicional repartiment del panoli pels carrers de la ciutat. Aquesta activitat anirà a càrrec de les colles de grallers, dolçainers i tamborers. La festa continuarà a partir de les 12.15 amb la cercavila de tots aquests grups. A la tarda serà el torn per a la diversió dels més petits, que podran participar en els tallers infantils, jocs al carrer i una xocolatada, tot organitzat pel patronat de la Sagrada Família.

A la tarda, a les 20.00, hi haurà la tradicional presentació de les penyes participants al circuit de les festes d'aquest any amb el lliurament de mocadors i l'engegada novament del coet anunciador. Acte seguit se celebrarà la Penyatukada, amb un recorregut que durà les penyes a la plaça de l'Absis, carrer de la Rosa, plaça Constitució, carrer de l'Àngel, carrer Sant Blai, carrer Teodor Gonzàlez, avinguda Generalitat, carrer Doctor Vilà i plaça de l'Ajuntament. A la nit tindrà lloc el ball de gala en homenatge a la reina de les festes, Alba Benaigues, i a les pubilles de la Cinta.

Divendres serà el torn de les iniciatives més tradicionals amb la capta de la Cinta, on els majordoms i els capellers recorreran tota la ciutat, i la festa dels xiquets. A les 12.00 tindrà lloc la missa de la Diada de la Gent Gran i, a continuació, es preveu un cercavila a càrrec del grup Dinamo. També hi haurà diverses actuacions, balls, dinar de germanor i, fins i tot, un concurs de WhatsApp per a joves i petits. La nit finalitzarà amb les esperades actuacions d'Els Amics de les Arts i del Mafio, el grup de rumba de les Terres de l'Ebre.

L'acte més destacat, emotiu i que cada any genera més participació a la localitat se celebrarà dissabte a les 20.00 amb l'ofrena de fruits i flors a la Verge de la Cinta. Amb motiu de l'enderrocament de les cases de la catedral, aquest any ha canviat el recorregut i la concentració sortirà de la plaça de Mossèn Sol. Després, a les 22.15, la banda municipal de Tortosa interpretarà el pasdoble de la localitat. A partir de la mitjanit se celebrarà la gran nit revival amb la participació d'Imagina Ràdio amb l'actuació de Super Gang.

Les reines de les festes
La proclamació de les reines és un dels actes més tradicionals. L'acte d'imposició de bandes concentrarà més de 200 pubilles, entre entrants i sortints.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia