Societat

Catalunya té mil milions dels 3 bilions d'arbres del planeta

Un estudi innovador quantifica la massa forestal de tot el món amb un nivell de precisió fins ara desconegut

Tot i la davallada per la intervenció humana, és quasi 8 cops més del que se suposava

Quants arbres hi ha, al món? La immensa majoria de la població mai no s'ho ha qüestionat, ni sabria per on començar a buscar la resposta, però els responsables de Plant for the Planet, una fundació que es dedica a reclutar joves per plantar arbres, la van encertar. Volien saber l'abast de la seva tasca de reforestació i van contactar amb Thomas Crowther, investigador a l'escola d'Estudis Forestals i Ambientals de l'Universitat de Yale (EUA). Dos anys i mig després, els ha donat la resposta: més de tres bilions, segons ha publicat en un estudi que mereix la portada de Nature.

La xifra és vuit cops més gran que les estimacions anteriors, recollides pel mateix científic en primera instància i basades en imatges per satèl·lit i estimacions de massa forestal. Aquest nou model de càlcul, en canvi, s'aprofita de la millor precisió dels orbitadors terrestres actuals i també hi afegeix inventaris forestals fets a nivell de terra i tecnologies de supercomputació. Amb la col·laboració d'investigadors de quinze països, ha estat capaç recol·lectar informació sobre la densitat d'arbres de més de 400.000 parcel·les forestals de tot el món i aplicar-les per fer mapes de les poblacions de tot el món a nivell de quilòmetre quadrat, un grau de precisió mai vist.

“Els arbres es troben entre els organismes més importants i crítics al
planeta. Emmagatzemen enormes quantitats de carboni, són essencials per al cicle dels nutrients, l'aigua i la qualitat de l'aire i per un gran nombre de serveis humans. Però curiosament fa poc que volem comprendre el seu abast i distribució global”, explica Crowther, que confia poder ajudar els polítics i conservacionistes en la presa de decisions.

El treball detalla el repartiment d'arbres per estats, atribuint-ne gairebé 11.400 milions a l'espanyol. Per saber-ne la quantitat al territori català, per tant, cal utilitzar les dades de l'últim inventari forestal del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient. Es va fer entre el 1996 i el 2008, però les dades a Catalu-nya es van recollir els
anys 2000 i 2001, amb un resultat de 1.035.407.888 exemplars. Per arribar a aquesta xifra es va fer un mostreig sistemàtic regular, traçant sobre el mapa del territori línies verticals i horitzontals separades per un quilòmetre i acudint a cada encreuament en què hi hagués bosc per delimitar una parcel·la i comptar els peus sobre el terreny per fer-ne els càlculs posteriors. Com en el treball de Yale, només registra els arbres grans i s'exclouen els de parcs i zones urbanitzades.

LES XIFRES

422
arbres
hi ha al planeta per cada persona, en relació amb l'última estimació, que en suposava 61.
15.000
milions d'arbres
desapareixen cada any a causa de la desforestació, el canvi d'ús del sòl i la gestió forestal.
1,76
per cent
de la superfície forestal correspon als boscos mediterranis. Els boreals en representen el 24%.

L'home ha reduït la massa forestal a la meitat

“Actualment hi ha menys arbres que en cap altre moment des de l'inici de la civilització humana, i el nombre encara cau a un ritme alarmant”, assenyala l'autor del recompte. Thomas Crowther sosté que els tres bilions d'arbres actuals representen aproximadament la meitat dels que hi havia abans de la intervenció humana. Concretament, xifra la caiguda en un alarmant 46%. Segons les seves dades, cada any desapareixen uns 15.000 milions d'exemplars.

L'estudi ha detectat que mentre la màxima densitat d'arbres es troba a les regions subàrtiques de Rússia, Escandinàvia i Amèrica del Nord, les superfícies forestals més extenses són als tròpics, on hi ha el 43% del total d'exemplars. Les regions boreals, en canvi, n'acumulen una quarta part del total.

Durant el treball, els investigadors van ser capaços de determinar com el nombre d'arbres de cadascuna de les parcel·les estudiades es relacionava amb les seves característiques intrínseques, com ara el clima, la topografia, la vegetació, les condicions del sòl i els impactes provocats pels humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.