Educació

Educació

La memòria no fa faltes

L'editorial lleidatana Boira ha editat un vídeo que ajuda a reduir les faltes ortogràfiques exercitant la memòria visual

Ja té 800.000 visualitzacions en català, castella i anglès i es prepara en altres llengües

Reduir les faltes d'ortografia fins a un 80% en un trimestre. Això és el que, segons Gabarró, gerent de l'editorial lleidatana Boira, aconsegueix el vídeo d'ortografia Dominar l'ortografia, que s'ha convertit en fenomen viral, amb prop de 800.000 visualitzacions fins ara, si hi comptem les versions en català, castellà
i anglès.

Aquest professor i psicopedagog explica que la metodologia per millorar l'ortografia es basa en la memòria visual. “Quan el nen aprèn una paraula, si l'aconsegueix retenir mentalment com una fotografia, sempre l'escriurà bé”, comenta Gabarró. En el vídeo, el mateix Gabarró explica, en les diferents versions idiomàtiques i en 30 minuts, com exercitar la memòria visual per aconseguir bons resultats.

Dominar l'ortografia està adreçat a mestres, professors i pares. L'editorial està rebent comandes de centres educatius catalans, de l'Estat espanyol –s'han hagut de fer dues versions en castellà perquè el que es parla a l'Estat no és el mateix que a Amèrica del Sud– i també s'e n'han fet les versions en euskara i en gallec. També han rebut peticions per a l'holandès, l'italià i el persa, que, segons Gabarró “hauran d'esperar”.

Els nou punts claus

Per tal que l'alumne aconsegueixi en ferm reduir les faltes d'ortografia, s'han de seguir les següents passes: 1) l'alumne ha de dominar l'idioma i l'ha de saber llegir i escriure, entenent el concepte d'ortografia. 2) Ha d'entendre el secret de la metodologia, és ha dir la visualització de les paraules. 3) El docent ha de mesurar en percentatge el nivell de faltes, per poder establir una comparativa. 4)L'alumne ha d'entendre què és la memòria visual. 5) Un cop entesa, la memòria visual s'ha d'enfortir –existeixen mètodes, com ara les targetes de colors. 6) En parelles, els alumnes relacionen la memòria visual amb l'ortografia: cada targeta és una lletra que forma paraules i que un company ensenya a l'altre per memoritzar-la. 7) L'alumne ha de conèixer el vocabulari bàsic de cada llengua correctament, sense faltes. 8) La memòria visual s'ha de consolidar com a mètode d'aprenentatge en altres situacions quotidianes. 9) Quan ha passat el trimestre, el docent ha de poder tornar a establir un percentatge de faltes d'ortografia.

Una editorial poc convencional

Tal com Gabarró explica, a Boira intenten “ser diferents, tant en el fons com en la forma”. La seua producció se centra, bàsicament, en quatre grans àrees: educació i pedagogia, creixement personal, assaig i gènere i empresa.

També en la forma són innovadors: encara que els llibres poden comprar-se en llibreries, molts també es poden descarregar gratuïtament en format PDF des del web. El vídeo té suport físic, com ara Dominar les taules de multiplicar i Dominar la acentuación (en castellà), però l'editorial ofereix, paral·lelament, suports formatius en línia per a escoles, alumnat i particulars.

Una altra vessant remarcable és, segons Gabarró, “ la responsabilitat social i ecològica des dels inicis del funcionament de l'empresa, ara fa cinc anys”, en concret, pel que fa a la cura de la qualitat dels continguts, criteris de sostenibilitat ecològica dels materials i una tasca compromesa per evitar l'exclusió, per raons econòmiques, de la difusió de la seua feina.

50-80
Percentatge de disminució
de faltes ortogràfiques, després d'aplicar el mètode explicat en el vídeo. L'exercici de la memòria visual fa que les paraules es converteixin en imatges mentals i, per tant, es fixin de forma correcta cognitivament. S'han de seguir nou passes per tal que l'aprenentatge sigui efectiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia