Societat

Connectats fins al coll

Barcelona estrena un nou congrés mundial sobre l'internet de les coses que aspira a convertir-se en l'epicentre d'una de les tecnologies més disruptives del moment

El sector industrial ha estat el primer a connectar tota mena d'objectes a la xarxa, però les aplicacions en camps com ara el transport, la salut i la domòtica comencen a ser una realitat

Samarretesque mesuren paràmetres vitals o aires condicionats que s'activen si fa calor ja són una realitat

El sector industrial s'endinsa darrerament en una revolució tecnològica de magnitud equiparable a la que va representar la irrupció dels mòbils intel·ligents en el dia a dia del comú dels mortals. Però mentre que els smartphones fa anys que tenen el seu congrés mundial per presentar les principals innovacions del sector i debatre'n el futur, l'internet de les coses estava orfe en aquest sentit. Fins ahir, que va arrencar a Fira de Barcelona la primera edició de l'Internet of Things Solutions World Congress (IOTSWC).

Les xifres i la dimensió de la mostra encara no tenen res a veure amb el potencial acaparador del Mobile World Congress, però els principals agents d'aquest sector no han dubtat a donar suport a una iniciativa necessària per elevar encara més l'altíssim potencial que amaga l'Internet de les coses (IoT, per les sigles en anglès d'internet of things). “Estem davant d'una nova tecnologia que representa un salt exponencial per a les empreses que afectarà la seva productivitat i fins i tot els seus models de negoci”, indicava el director del congrés, Roger Bou.

Una de les empreses que s'han volgut posicionar amb força és Intel, que té un dels estands més espectaculars de la fira. La companyia nord-americana de circuits i processadors va fer tard a la revolució mòbil i ara vol ser una de les impulsores d'aquest canvi de paradigma productiu en la indústria. També hi són presents IBM, Cisco, AT&T, General Electric i altres membres de l'Industrial Internet Consortium, l'associació que aplega empreses, administracions i el món universitari per desenvolupar i implantar aquestes tecnologies.

Les aplicacions de l'IoT a la indústria són gairebé infinites i absolutament variades. Entre les que s'exhibeixen aquests dies a Barcelona destaca com diferents companyies s'han aliat per millorar la cadena de muntatge de l'Airbus. Les normatives de construcció d'aeronaus són extremadament precises i regulen, per exemple, el tipus de cargols que s'han d'utilitzar per unir les peces de l'estructura i el grau de força que s'hi ha d'exercir. Gràcies a la solució presentada ahir, ara les eines utilitzades són capaces d'informar de la seva ubicació exacta al taller i de registrar cada procediment de manera precisa, de manera que es pot verificar i documentar la correcta construcció de l'aparell.

Una de les empreses que hi han participat, Bosch, també va mostrar uns aparells per tallar la gespa de manera automàtica que es poden connectar a sistemes d'informació meteorològica per saber quan serà el moment idoni per fer la seva feina, evitant les pluges.

L'alt grau d'innovació que pot aportar l'IoT prové del fet que tota mena d'objectes són capaços de connectar-se entre ells i accedir a tota mena d'informació connectant-se al núvol. Això és, precisament, el que ha fet l'empresa catalana Intesis Home en el camp de l'aire condicionat. A partir de la seva experiència a traduir i relacionar diferents protocols de comunicació, han aconseguit que els aparells es puguin posar en funcionament quan detecten, pel GPS del mòbil, que el seu propietari s'acosta a casa, o deixar de funcionar quan plou o la temperatura ambient se situa en diferents paràmetres. “El congrés està funcionant molt més bé del que m'imaginava, però em sorprèn veure moltes empreses que ofereixen diferents estàndards de comunicació, de manera que deixen de ser estàndards”, reflexionava Oriol Cervelló, cap de producte de la companyia. “A nosaltres ja ens va bé, perquè ens dediquem a interconnectar-los, però suposo que això canviarà quan Apple i Google decideixin entrar a fons en aquest camp”, hi afegia.

La presència de firmes catalanes en el congrés resulta proporcionalment força elevada. Eurecat, per exemple, mostrava una samarreta connectada que mesura en temps real la respiració, el ritme cardíac i la temperatura. Està validada clínicament i busca aplicacions mèdiques. Sense Fields, en canvi, s'ocupa d'analitzar el trànsit a partir de sensors magnètics a terra, i ja ho fa a l'eix transversal i en la remodelació de la plaça de les Glòries.

El .cat celebra els deu anys
El congrés va ser el marc ahir de la celebració del desè aniversari de l'aprovació del domini .cat per l'ICANN. Segons les previsions de Ricard Huguet, president de la Fundació .CAT, a finals d'any el nombre de dominis a la xarxa se situarà en 100.000 adreces. El domini .cat ha tingut els últims cinc anys un creixement sostingut del 15%, mentre que el .es i el .com han crescut molt poc o han registrat decreixements. Actualment, el 57% dels .cat corresponen a empreses.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia