Societat

Mataró colla els botiguers que no paguen els llums de Nadal

L'Ajuntament avança, per primer cop, el pagament íntegre de la decoració, però envia cartes a tots els comerciants perquè col·laborin en la despesa

Es guarniran els mateixos carrers del centre històric d'anys anteriors

L'Ajuntament de Mataró avançarà aquest any, i per primer cop, el pagament íntegre dels llums de Nadal. A diferència de molts municipis catalans, a la ciutat històricament la Unió de Botiguers s'ocupava de la il·luminació ornamental i, tot i que econòmicament ho continuarà fent, reclamava un canvi de gestió perquè fos l'Ajuntament el que ho liderés.

El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey (CiU), explica que la instal·lació dels llums s'havia convertit en un autèntic maldecap per a l'entitat, que any rere any es trobava amb el mateix entrebanc: botiguers que pagaven i molts d'altres que s'hi negaven. “Els que mai aporten diners acostumen a ser els bancs i les franquícies, però tots acaben beneficiant-se d'aquest element nadalenc que serveix d'estímul per al comerç”, defensa el regidor, que recorda que l'aportació de cada establiment és de 100 a 150 euros depenent del carrer. Un atzucac que en més d'una ocasió ha fet perillar la tradicional decoració dels carrers.

Per collar els que no hi col·laboren, l'Ajuntament ha enviat a tots els establiments de Mataró, siguin o no socis de la Unió de Botiguers, una carta en la qual se'ls convida a participar-hi activament. “Creiem que toca fer-ho perquè, com a centre comercial a cel obert i per aconseguir tenir la millor il·luminació possible, tothom ha de pagar”, assenyala el regidor. L'escrit, firmat per Rey però també pels presidents de la Unió de Botiguers i del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme, s'ha concebut com la millor eina per intentar compensar l'esforç dels botiguers que fins ara havien donat la cara i visitaven negoci per negoci per recollir els diners. Tot i que el govern municipal no vol especificar la partida que ha reservat, sí que indica que la despesa serà semblant a la de l'any passat, que va ser d'uns 23.000 euros. “Un cop acabada la campanya de Nadal, ja farem els comptes”, es limita a dir el regidor, que confia que amb aquest nou sistema més botiguers s'hi afegeixin.

El nou president de la Unió de Botiguers de Mataró, Jordi Novo, va explicar ahir que la decisió de deixar de fer-se'n càrrec es va prendre en assemblea, ja que consideraven que la decoració nadalenca ha de ser necessàriament “una qüestió de ciutat” en la qual s'ha d'implicar no només els comerciants, sinó “tothom”. “El que farem a partir d'ara és assumir la part econòmica que ens pertoqui”, destaca Novo.

La implicació de l'Ajuntament, però, no farà augmentar el nombre de carrers que s'il·luminaran, que continuaran sent els mateixos: la Riera, la plaça Santa Anna, la Rambla, el carrer Sant Josep, el de Santa Teresa, el de Barcelona, el Torrent, la baixada de les Escaletes i les places de Cuba i de la Peixateria. Pel que fa a l'encesa, està previst que es faci a final d'aquest mes.

LES FRASES

Entenem que aquesta és una qüestió global i de ciutat, i que s'hi ha d'implicar tothom
Jordi Novo
President de la Unió de Botiguers
Hem d'aconseguir els millors llums de Nadal possibles i només els tindrem si tothom paga
Miquel Rey
Regidor de Promoció Econòmica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia