Societat

L'amo del prostíbul Eclipse de Mont-ras hi vol fer un geriàtric

El propietari de l'establiment diu que treballen en un projecte per a una residència de gent gran

Admet que vol començar a reenfocar la seva activitat més enllà del negoci del sexe

El negoci del prostíbul s'ha reduït fora dels mesos d'estiu

L'amo del bordell Eclipse de Mont-ras, José Moreno, confirmava ahir que treballa per reconvertir el local, que gestiona des de fa més d'una dècada a tocar de la C-31 al Baix Empordà, en una residència geriàtrica. Des d'ahir, l'establiment està “tancat per vacances i reformes”, però Moreno avançava que, en principi, reobriran al febrer amb la mateixa activitat de sala d'espectacle eròtic i hotel en què pernocten les prostitutes, amb els possibles clients que hi vulguin passar una estona. És la fórmula que Moreno va aplicar, abans, a l'Edén, a Melianta, i més recentment al Paradise de la Jonquera

En l'horitzó, però, l'amo de l'establiment de Mont-ras explica que fa temps que explora amb els responsables de l'Ajuntament el “canvi d'activitat”: “Tenim una idea i la volem tirar endavant, però encara falten tots els tràmits i seria un procés llarg”, admetia Moreno. De moment, un estudi d'arquitectura treballa en l'elaboració del projecte inicial, que fins a principis de l'any vinent no esperen poder presentar formalment al consistori.

Si el municipi hi dóna el vistiplau, encara hauria de rebre l'informe favorable de la comissió territorial d'Urbanisme, i els altres tràmits necessaris per a la instal·lació d'un centre d'atenció a la gent gran. Malgrat això, el propietari alertava que tot plegat també dependrà del pressupost de les reformes que calgui fer, perquè el canvi d'activitat, amb uns requisits d'habitabilitat totalment diferents, faria necessari redistribuir la zona destinada a habitacions, a més de refer per complet les instal·lacions actuals.

Diversificar activitats

A principis del 2012, Moreno ja es va desvincular del club Edén, i en el cas de l'Eclipse, reconeix que vol “començar a canviar d'activitat” i distanciar-se una mica del negoci de les cases de cites, que l'han fet comparèixer en diverses ocasions davant el jutge. El negoci de Moreno al Paradise de la Jonquera, on regenta des del 2010 el prostíbul més gran d'Europa, amb 80 habitacions i 150 prostitutes, està sobradament alimentat per la clientela provinent de l'Estat francès, tocant a la frontera i allunyat d'habitatges. Però l'estrena d'aquest macrobordell, l'any 2010, va concentrar la demanda i va fer caure, automàticament, el nombre de clients dels altres establiments de Moreno més allunyats de la frontera.

En el cas de l'Edén, amb la pressió dels residents al voltant del prostíbul i una demanda interior marcadament obrera i amb ingressos migrats arran de la crisi econòmica, es podria repetir a l'Eclipse, un negoci engegat el 2003 amb 80 noies i més de 30 habitacions que encara resistia amb el turisme que visita el Baix Empordà durant les temporades d'estiu, però amb molts menys clients en els mesos de temporada baixa.

30
habitacions
estàndard ofereix l'establiment, a més de les ‘suites' i l'anomenada habitació rodona.
80
prostitutes
hi havia arribat a haver al club Eclipse de Mont-ras quan va obrir les portes.
CARLES SALGAS

“Som els primers interessats que el projecte prosperi”

Com veu la idea de la propietat de l'Eclipse?
Oficialment, encara no hi ha res, però fa temps que estem en converses discretes amb els responsables i esperem poder arreglar la qüestió aviat i de manera definitiva.
Li sembla bé la proposta d'un geriàtric?
Seria un servei que vindria molt bé, perquè ara mateix no en tenim cap al poble. Som els primers interessats que el projecte fructifiqui i que vagi de pressa.
Quant es podrien endarrerir els tràmits?
Anant bé, ben bé un any llarg o un any i mig, que és el que vaig comentar a la propietat. Però per part de l'Ajuntament, tindrien tot el nostre suport. És una oportunitat que volem aprofitar, i ens agradaria que anés endavant. Però de moment sóc cautelós perquè tampoc depèn del govern municipal.
El negoci actual és polèmic, però els ha donat maldecaps?
L'activitat en si mateixa no ha generat problemes més enllà del malestar veïnal i la imatge. És millor un establiment amb uns requisits mínims que tenir prostitutes explotades per xarxes il·legals a les carreteres, però és lògic que preferiríem que hi hagués una altra cosa.

Una activitat discutida pel territori, però legal

La convivència de la resta de poblacions del Baix Empordà amb l'activitat del club Eclipse tampoc no ha estat fàcil. La publicitat de l'establiment repartida pels altres municipis durant les campanyes d'estiu, anunciant els xous eròtics i l'oferta diària de l'establiment, que obria els set dies de la setmana, no agradava a molts veïns ni als responsables municipals. Per adobar-ho, la limusina que recorria els eixos turístics de poblacions com ara Platja d'Aro o Sant Feliu de Guíxols com a reclam per captar clients. A la meitat de l'anterior mandat, el portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Feliu, Jordi Vilà, va demanar en un ple al govern local que estudiés prohibir que el vehicle es passegés pels carrers del municipi.

De qualsevol manera, les poblacions veïnes han tingut poca cosa a fer en el desenvolupament de l'activitat, que va créixer com l'escuma arran de la llei francesa que el 2003 –amb Nicolas Sarkozy com a a ministre d'Interior– va declarar il·legal la prostitució a l'Estat francès i va empènyer la clientela a fer quilòmetres fins a territori català. Les denúncies d'algunes dones provinents del Brasil arribades a Catalunya per treballar, suposadament, al sector de l'hostaleria i van acabar prostituïdes durant alguns mesos a l'Eclipse o l'Edén van portar Moreno davant els tribunals. Però l'única condemna, recorreguda davant el Suprem, va ser per haver afavorit la immigració clandestina. Ara l'investiguen per una presumpta xarxa de frau fiscal, però no pas per temes de prostitució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia