Societat

Tombs i festa major a Vilanova per Sant Antoni

Cada 17 de gener, la celebració dels Tres Tombs omple Vilanova i la Geltrú de cavalleries i carruatges, en una de les festes més antigues de la població

Vilanova i la Geltrú ret homenatge als seus orígens pagesos amb la festa dels Tres Tombs, una de les concentracions de cavalleries, carros i carruatges més multitudinàries de Catalunya i de les poques que se celebren el mateix dia de Sant Antoni, en honor del patró de la ciutat. Coincidint amb la festa major d'hivern, es duen a terme tota mena d'actes; de fet, alguns ja es van fer el cap de setmana passat, com per exemple el pregó –a càrrec de l'historiador Albert Tubau i Garcia– i el trasllat de la bandera.

Una de les novetats de la programació d'enguany és que es recupera el correfoc, una trobada que aplegarà una desena de grups de foc dissabte a la tarda a la plaça Sant Antoni. De diumenge no es pot perdre la sortida dels Tres Tombs, que reunirà uns 400 animals. Abans hi haurà l'esmorzar, l'arriada de la bandera i l'ofici.

Dia 17

11 h, concentració de cavalleries a la masia d'en Frederic. 12 h, benedicció a la pl. Sant Antoni i, tot seguit, inici dels Tres Tombs.

La Corrida, els Tonis i altres passades

M.J.R.

El 17 de gener també se celebra la Corrida de Puig-reig, la festa dels Tonis a Manlleu i la multitudinària passada a Sabadell. El guió bàsic de les festes en honor de sant Antoni Abat estaria elaborat amb la trobada i l'esmorzar dels participants, les tres passades, la benedicció dels animals i, en alguns llocs, els panets que es reparteixen. Després, cada municipi hi ha afegit les seves particularitats.

A Puig-reig la festa gira entorn del món dels cavalls, els carros, l'embotit i els productes del porc. Diumenge hi ha previstes les mostres d'embotits i productes artesans, i d'oficis tradicionals. A les 15.30 h començarà la Corrida, curses de rucs, cavalls encreuats, pura raça àrab i pura sang anglès. A Manlleu, la festa dels Tonis inclou diumenge la cursa de cintes i el pròxim dia 24, el passant dels Tres Tombs i el ball del ciri. A Sabadell, cada 17 de gener, les dues colles de la ciutat, la Nova i la Vella, fan una sola i multitudinària passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia