Societat

Catalunya vol aturar la fuga de funcionaris dels jutjats

Dos de cada tres empleats marxen dels òrgans judicials catalans, passats els dos anys legals

El Departament de Justícia no cobrirà noves places el 2017 per formar i promocionar als interins

Tres de cada quatre opositors a l'administració de justícia no són de Catalunya. Dos de cada tres funcionaris que hi obtenen una plaça marxen del nostre país, quan hi ha una nova convocatòria d'oposicions a l'Estat espanyol i han complert els dos anys per poder fer-ho. Actualment, el 39% del total de la plantilla dels jutjats catalans, formada per 7.297 treballadors, són interins.

Amb aquesta radiografia, que també afecta jutges i fiscals i que és endèmica a Catalunya per la manca de vocació opositora, l'equip del conseller de Justícia, Carles Mundó, amb dos mesos al departament, vol intentar aturar aquesta fuga constant de funcionaris perquè afecta directament en el bon funcionament dels jutjats.

El secretari general del Departament de Justícia, Adrià Comella, avança que volen aplicar dues mesures per fidelitzar els funcionaris als jutjats. “És indiferent l'origen dels opositors, però volem estabilitat a les plantilles de Justícia per donar un bon servei al ciutadà”, assegura Comella. El secretari general explica que quan el Ministeri de Justícia convoca oposicions, “Catalunya fa un efecte crida” perquè necessita força places i els opositors, tot i que viuen en altres ciutats, demanen aquesta destinació per assegurar-se el lloc de treball, però després en marxen un cop la Generalitat ha finançat la seva formació judicial.

Així, la primera mesura ha estat de reclamar, per enèsima vegada al ministeri, que cedeixi a les autonomies el poder de convocar les oposicions d'aquests cossos estatals. Com ja han rebut un “no” com a resposta, el Departament de Justícia ha demanat que en lloc d'oposicions es faci el que s'anomena concurs-oposició perquè els interins que ja hi tenen una experiència, passin a ser funcionaris.

La segona mesura és que en les oposicions del 2017, Catalunya no demanarà cap plaça. En aquest any d'aturada tècnica, el departament vol endreçar la bossa d'interins i especialitzar la seva formació, en els àmbits penal, social, civil i contenciós. L'antiguitat i els coneixement de català continuaran sent clau per obtenir una plaça als jutjats, però també tenir una bona especialització, detalla Patricia Gomà, secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia. L'any 2010, la Generalitat tampoc va voler opositors per la implantació de l'oficina judicial.

Gomà insisteix que l'especialització és cabdal i ho exemplifica amb un cas: “En la convocatòria del 2015, sis funcionaris d'una plantilla de set van deixar el jutjat social 3 de Barcelona per anar a un altre lloc.” Les vacants van ser cobertes, però el personal interí va trigar temps a aprendre el seu funcionament, i a ser diligent.

LES XIFRES

810
magistrats i jutges
és la plantilla de Catalunya, alguns jutjats són coberts per Jutges d'Adscripció Territorial (JAT). Hi ha 634 secretaris judicials.
7.297
treballadors als jutjats catalans
Són: 213 són forenses, 1.505 auxilis judicials, 3.326 de tramitació processals i 2.253 de gestió.
Busquem una fórmula per arrelar els funcionaris dels jutjats. Hem vist que fer oposicions no significa ocupació
Tres de cada quatre opositors no són de Catalunya. No importa d'on són però volem estabilitat als jutjats
Adrià Comella
secretari general d. justícia
L'any 2015, del jutjat social 3 de Barcelona van marxar sis dels set funcionaris
Patricia Gomà
secretària de relacions amb l'administració de justícia
39
per cent d'interins
realitzen la feina als òrgans judicials de Catalunya. Amb les oposicions del 2016, uns 400 funcionaris ocuparan plaça.
386
fiscals
tenen plaça a Catalunya. La plantilla té vacants, ja que com la resta de funcionaris, marxen quan poden. Als jutjats de Figueres n'hi falten.

Més de 25.000 interpretacions i 8.000 traduccions

A més de jutges, fiscals, auxilis, gestors processals i forenses, els jutjats necessiten d'altres professionals per atendre la ciutadania. L'any passat es van fer un total de 25.254 interpretacions, 23.739 peritatges i 8.151 traduccions (unes 3.000 en català), xifres similars a les de l'any 2014, segons l'estadística del Departament de Justícia. L'ús del català als jutjats continua en reculada i estancat al 12,2% de sentències, segons les dades del 2014, i el departament espera rebre aviat les de l'any passat.

Pel que fa a les oficines d'atenció al ciutadà de l'Administració de Justícia, l'any passat es van atendre un total de 732.673 consultes, la majoria eren sobre l'estat de la tramitació dels expedients, assenyalament i citacions, a banda de la ubicació d'òrgans judicials i sobre aclariments de documents.

Quant a l'assistència jurídica gratuïta, és a dir d'advocats del torn d'ofici per a persones sense recursos, el Departament de Justícia va destinar 60,3 milions d'euros, xifra similar a la dels darrers dos anys. Representa –s'afirma– un despesa mitjana per habitant de 7,86 euros. I les comissions d'assistència jurídica gratuïta –formada per un responsable del departament, de jutges, fiscals i d'advocats– van resoldre 158.932 assumptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia