Societat

medi ambient

Explotació i maltractament animal

El govern investigarà el tracte als porcs abandonats al sol

L'avaria en l'escorxador de Santa Eugènia de Berga va fer acumular camions plens de bestiar a la via pública

Ramaderia vol saber si es va aplicar la normativa europea per al benestar animal

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha decidit aixecar acta i obrir una investigació arran dels fets que es van produir diumenge a l'escorxador de Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga. Una avaria en la cadena de producció va provocar que no es pogués matar bestiar durant unes hores i, mentre s'arreglava l'imprevist, un bon grapat de camions amb animals vius al seu interior es van anar acumulant a l'exterior de la fàbrica, al mig de la via pública i sota un sol de justícia. Tot i que l'avaria es va solucionar diumenge al vespre, molts camions carregats de porcs van esperar el seu torn per entrar a l'escorxador durant més de 24 hores.

Un reglament clar

El departament ja ha començat a recopilar informació de tot el que va passar, i en primer lloc es comprovarà si Le Porc Gourmet té un pla d'actuació per a casos excepcionals com el de diumenge i si el va aplicar correctament.

Per tal de vetllar pel benestar dels animals, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es basa en el reglament europeu 1/2005, que regula diversos factors que afecten el transport del bestiar. Entre altres normes, en aquesta llei es pot llegir que les temperatures a l'interior dels vehicles de transport no haurien de superar els 30 graus, que el temps màxim que poden estar a l'interior dels camions són 8 hores i que és obligatori subministrar aigua i aliment si hi ha un imprevist durant el transport. El departament té constància que es van recol·locar camions en altres escorxadors, però va ser impossible fer-ho amb tots, i això va derivar en una situació força complicada a Santa Eugènia.

LA XIFRA

24
hores
van estar aparcats al voltant de l'escorxador els camions carregats amb porcs, des de diumenge fins dilluns.

Agents rurals i animalistes, al rescat

La precària situació dels porcs que es van haver d'esperar hores i hores a dins dels camions va ser denunciada en un primer moment pels veïns, ja acostumats als inconvenients que els genera l'escorxador. Gairebé un dia després i encara amb animals vius dins els vehicles, van ser els agents rurals i entitats animalistes com ara l'Associació de Rescat d'Osona (Adro) els que van passar a l'acció i van remullar i oferir aigua al bestiar. Adro va fer més visible el mal estat dels animals amb diversos vídeos i fotografies penjades a les seves xarxes socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia