Societat

Sitges viu la primera festa major d'interès nacional

La programació festiva incorpora el Camí dels Sants Patrons, un seguici que tindrà lloc el vespre de les vigílies de Sant Bartomeu i Santa Tecla

Amb la inauguració de les Barraques a la Fragata arrenca avui la festa major de Sitges, recentment declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. “Res no seria patrimonial, si la festa no estigués viva”, va apuntar l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, qui ha recordat que “amb aquesta distinció posem un dels nostres valors més importants al nivell que es mereix, ja que parlem d'una tradició festiva que té els seus orígens el segle XIV.”

Amb motiu de la declaració, la festa major sitgetana viurà l'ofrena més emotiva. Enguany Sant Bartomeu disposarà d'una ofrena única. Un representant de cadascun dels balls populars farà l'ofrena durant l'ofici, dimecres 24 d'agost, a la parròquia, on per primera vegada hi haurà les imatges de sant Bartomeu i santa Tecla.

A més de la distinció, la festa té altres novetats. Per primera vegada s'hi incorpora l'acte que s'ha anomenat el Camí dels Sants Patrons i que tindrà lloc el vespre de les vigílies de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Totes aquelles persones que ho vulguin podran acompanyar les imatges de sant Bartomeu i de santa Tecla des de la parròquia fins al domicili dels pendonistes abans de la inauguració de l'exposició.

També és nova la Nit Festamajorenca, un sopar popular que tindrà lloc a la plaça Catalunya dilluns vinent, després del lliurament de la bandera a casa del president de la comissió de festa major. El ball de diables de l'agrupació, amb motiu del seu 35è aniversari, serà aquest any la colla encarregada del llançament dels 21 morterets el dia 23 a les dues del migdia.

Un dels moments que més expectació generen de la festa major és el castell de focs. Cada any assisteixen a un dels espectacles pirotècnics més importants de Catalunya més de 200.000 persones. Des de fa dos anys, s'ha volgut potenciar el moment final del castell de focs fent una traca impactant i sonora a través de la campanya d'apadrinament de morterets. La comissió enguany vol superar la xifra de morterets aconseguida l'any passat. Els morterets es podran apadrinar a la paradeta de la comissió fins dilluns.

En la programació musical cal remarcar el nombre de grups sitgetans. Un dels més destacats és Ramon Mirabet, que actuarà al passeig de la Ribera el pròxim divendres 26, a les onze de la nit, i on tocarà les peces del seu darrer disc, Home is where the heart is.

Pel que fa a la nit del foc, l'organització hi ha confirmat l'assistència dels Dimonis de Molins de Rei, Colla de Diables de la Bisbal del Penedès, Colla de Diables de Terrassa, ball de diables Els Diabòlics de les Roquetes i una representació conjunta de les tres colles sitgetanes.

La festa

Del 19 al 27. Dia 21, pregó satíric (19 h) i pregó de festa major (22.30 h)

sitgesfestamajor.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia